Laserit Laserit
Laserit

Miksi laserit voivat olla vaarallisia

Miksi laserit voivat olla vaarallisia

Lasersäteilyn vaarallisuus johtuu siitä, että laserilla on mahdollista kohdistaa suuria säteilyenergioita ja -tehoja hyvin pieneen pisteeseen. Lasersäteilyn teho vaimenee hyvin hitaasti etäisyyden kasvaessa.

Lasersäteily ei tunkeudu syvälle kudokseen, minkä vuoksi sen aiheuttamat haittavaikutukset kohdistuvat lähes yksinomaan ihoon ja silmän eri osiin. Silmään osuessaan säde voi olla vaarallinen. Esimerkiksi kirurgiassa ja teollisuudessa käytettävien leikkauslasereiden voimakas säde polttaa ja höyrystää kudosta tai muuta materiaalia.

Vahingossa silmään tai iholle osuva voimakas lasersäde voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Silmään osuva lasersäde voi vahingoittaa verkkokalvoa pysyvästi, koska lasersäde fokusoituu verkkokalvolla äärimmäisen pieneksi pisteeksi. Tähän pisteeseen osuu silloin suuri määrä energiaa, joka polttaa verkkokalvon soluja niin vakavasti, että ne eivät kykene toipumaan. Erityisesti näkyvän valon ja lähi-infrapunasäteilyn aallonpituusalueilla toimivat laserit voivat aiheuttaa silmään pysyvän verkkokalvovaurion.

Punainen laserpiste pimeydessä.

Laserin aiheuttamista kudosvaurioista suurin osa johtuu lämpövaikutuksesta. Lasersäteilyn energia absorboituu kudoksiin, mikä voi aiheuttaa paikallisen ja erittäin voimakkaan kuumenemisen. Lämpövaurioiden laajuus ja vakavuus vaihtelevat ihon punoituksesta vakaviin palovammoihin.

Lasersäteilyn altistumisrajat on asetettu siten, että ne suojaavat silmän pysyvältä vaurioitumiselta. Altistumisrajoja pienimmillä laseraltistuksilla voidaan saada aikaan näkökyvyn tilapäisiä häiriöitä kuten häikäistymistä, välähdyssokeutta (flash blindness) ja jälkikuvia. Jopa heikkotehoisella lasersäteellä voidaan saada aikaan väliaikaisia näköhäiriöitä.

Häikäisyssä valonlähde on niin kirkas, että se estää näkemästä valolähteen viereisiä yksityiskohtia. Välähdyssokeudessa silmään tuleva säteily on niin voimakas, että näkökyky ylikuormittuu, ja silmä on sokea muutamasta sekunnista minuutteihin, kunnes silmä toipuu ylikuormituksesta. Jälkikuvalla tarkoitetaan altistumiskohdassa olevaa näköhäiriötä, joka näkyy kirkkaana, tummana tai värikkäänä pisteenä tai kuviona. Jälkikuvat eivät välttämättä haittaa näkemistä, mutta niiden häviäminen voi kestää minuuteista muutamaan päivään. Iän myötä häikäistymisherkkyys lisääntyy ja toipuminen tilapäisistä näköhäiriöistä hidastuu.

Tärkeä turvallisuusvaatimus on, että lasersädettä ei saa suunnata itseään eikä muita ihmisiä kohti. Laserlaitteita käytettäessä on ehdottomasti noudatettava niiden asennus- ja käyttöohjeita sekä muita turvallisuusmääräyksiä.

Laser ei ole leikkikalu. Esimerkiksi osoitinlasereita eli laserpointtereita ei tule ostaa eikä antaa lapsille. Osoitinlasereita ei kannata ostaa epämääräisistä turistimyymälöistä ulkomailta tai internetistä. Myynnissä olevien laitteiden voimakkuudet voivat olla satakertaisia sallittuihin arvoihin verrattuna. Leluina markkinoitavissa laser(taistelu)peleissä valolähteenä on useimmiten loistediodi eli LED tai hehkulamppu. Mikäli lelu sisältää laserin, sen tulee kuulua turvallisimpaan laserluokkaan eli luokkaan 1.

Muualla palvelussa

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: