Laserosoittimet

Laserosoittimet ovat yleensä paristoilla toimivia, kynän muotoon koteloituja laserdiodeja, joita käytettiin alun perin karttakeppinä esitys- ja luentotarkoituksissa.

Suomessa hyväksyttävät laserosoittimet toimivat näkyvän valon aallonpituusalueella ja niiden maksimiteho on 1 mW (laserluokka 2). Poikkeuksena tästä ovat AV-laitteistot, joiden varustukseen kuuluu laserosoittimeksi tarkoitettu luokan 3R laite eli sen maksimiteho voi olla 5 mW. Lisäksi laserosoittimilta vaaditaan tyyppitarkastustodistus ja niissä pitää olla asianmukaiset merkinnät. Pelkkä CE-merkintä ei riitä.

Laserosoittimiin on usein liitetty muun muassa avaimenperiä, taskulamppuja ja led-valoja. Näiden yhdistelmien kanssa tulee olla tarkkana, koska kytkimen asennosta riippuen laitteesta voi tulla lasersädettä tai vaaratonta näkyvää valoa.

Laserosoittimia ei saa kohdistaa ihmisiin eivätkä ne sovellu huvikäyttöön. Liian voimakas laserosoitin voi vaurioittaa silmiä pysyvästi ja sallituillakin lasereilla voi aiheutua näkökyvyn tilapäisiä häiriöitä kuten häikäistymistä, välähdyssokeutta ja jälkikuvia. Tilapäisetkin häiriöt näkökyvyssä voivat tilanteesta riippuen aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia esimerkiksi liikenteessä. Julkisuudessa olleet tapaukset, joissa autoilijoita on häiritty laserosoittimilla, ovat johtaneet poliisitutkintaan.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana internetissä myytävien laserosoittimien suhteen. Niissä voi olla myynnissä liian voimakkaita laserosoittimia, jotka eivät ole Suomessa sallittuja. Voimakkuus voi olla jopa satakertainen sallittuun verrattuna. Myös laitteiden tekniset tiedot voivat olla puutteellisia tai vääriä.

Jaa tämä sivu

Onko sinulla kysyttävää? Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä:

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö