Laserit Laserit
Laserit

Laserosoittimet ja efektilaserit

Laserosoittimet ja efektilaserit

Laserosoittimet ovat yleensä paristoilla toimivia, kynän muotoon koteloituja laserdiodeja, joita käytettiin alun perin karttakeppinä esitys- ja luentotarkoituksissa.

Suomessa hyväksyttävät laserosoittimet toimivat näkyvän valon aallonpituusalueella ja niiden maksimiteho on 1 milliwatti (mW) (laserluokka 2). Poikkeuksena tästä ovat AV-laitteistot, joiden varustukseen kuuluu laserosoittimeksi tarkoitettu luokan 3R laite eli sen maksimiteho voi olla 5 mW. Lisäksi laserosoittimilta vaaditaan tyyppitarkastustodistus ja niissä pitää olla asianmukaiset merkinnät. Pelkkä CE-merkintä ei riitä.

Mustekynän mallinen laserosoitin.

Laserosoittimiin on usein liitetty muun muassa avaimenperiä, taskulamppuja ja ledvaloja. Näiden yhdistelmien kanssa tulee olla tarkkana, koska kytkimen asennosta riippuen laitteesta voi tulla lasersädettä tai vaaratonta näkyvää valoa.
 

Laserosoittimia ei saa kohdistaa ihmisiin eivätkä ne sovellu huvikäyttöön. Liian voimakas laserosoitin voi vaurioittaa silmiä pysyvästi ja sallituillakin lasereilla voi aiheutua näkökyvyn tilapäisiä häiriöitä kuten häikäistymistä, välähdyssokeutta ja jälkikuvia. Tilapäisetkin häiriöt näkökyvyssä voivat tilanteesta riippuen aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia esimerkiksi liikenteessä.

Kuluttajille myydään myös niin sanottuja efektilaserlaitteita, joilla saadaan esiohjelmoituja liikkuvia tai paikallaan pysyviä laserkuvioita tai -säteitä. Ulko- ja sisätiloja elävöittämään tarkoitetut efektilaserit voivat aiheuttaa vaaraa joissain tapauksissa. Efektilaserit kuuluvat yleensä laserluokkiin 2 ja 3R eikä niitäkään saa suunnata ihmisiin. Yleisötilaisuuksissa käytettävät suuritehoiset laserlaitteet (laserluokat 3B ja 4) kuuluvat STUKin tarkastusten piiriin.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: