Laserit Laserit
Laserit

Laserit kauneudenhoidossa

Laserit kauneudenhoidossa

Kosmeettisten lasereiden vastuuhenkilöille tai käyttöhenkilökunnalle ei ole laissa erikseen määriteltyjä pätevyysvaatimuksia. Huolehtimisvelvoitteen nojalla käyttäjän on tunnettava laitteen turvallinen käyttö.

Laserin käyttäjä ei voi vahingon sattuessa vedota tietämättömyyteen, vahinkoon, puutteellisiin käyttöohjeisiin tai muihin syihin. Myös valmistajalla ja markkinoille asettajalla on vastuunsa siitä, että laser on oikein merkitty ja sen mukana olevat selosteet pitävät paikkansa.

Lasersäteilyn enimmäisarvot on annettu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 294/2002. Asetuksessa annetut rajat saa ylittää vain lääkärin määräyksestä tai valvonnassa. Toiminta tulee tällöin suorittaa terveydenhuollon toimintayksikössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksityisesti toimivalla toiminnanharjoittajalla tulee olle lupa yksityisten terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen. Luvat myöntää aluehallintovirasto. Jos toiminta aiheuttaa ilmeistä terveydellistä haittaa tai haitan vaaraa, Säteilyturvakeskus voi säteilylain (592/1991) perusteella määrätä laserlaitteen käytön keskeytettäväksi tai rajoitettavaksi niin, että toiminta täyttää vaatimukset.

Luokan 4 laser ylittää ihoaltistuksen enimmäisarvot, joten sitä voi käyttää ihon käsittelyyn vain lääkärin määräyksestä tai valvonnassa. Yleisiä luokan 4 lasereilla tehtäviä toimenpiteitä ovat muun muassa tatuointien ja karvojen poisto.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: