Kodin ja toimiston säteilevät laitteet Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Kodin ja toimiston säteilevät laitteet

Langaton lähiverkko

Langaton lähiverkko

Langattoman lähiverkon eli WLANin (wireless local area network) avulla tietokone, pelikonsoli, matkapuhelin tai vastaava verkkolaite saadaan yhdistettyä internetiin tai toisiin verkkolaitteisiin langattomasti käyttämällä mikroaaltoja tiedonsiirtoon.

WLAN on ollut jo vuosia arkipäivää työpaikoilla ja monella on myös kotona langaton lähiverkko. Tyypillisesti hotelleissa, kokoustiloissa ja kahviloissa on tarjolla langaton internetyhteys. Nyt myös kouluissa ja päiväkodeissa on enenevissä määrin lisätty langatonta tekniikkaa, kun uutta tieto- ja viestintätekniikkaa on otettu käyttöön osaksi opetusta. WLAN ei aiheuta merkittävää altistusta radioaalloille, koska sen käyttämät tehot ovat pieniä.

Langattoman verkon aikaansaamiseksi tarvitaan WLAN-tukiasema, jonka kautta verkkolaitteissa oleva lähetin saa yhteyden. WLAN-tukiasemassa ja verkkolaitteessa on samanlainen antenni, joka mahdollistaa tiedonsiirron. WLANin lähetysteho on pieni, joten langattomien verkkojen kantama on yleensä pisimmillään 100–200 metriä, jos välissä ei ole esteitä kuten seiniä.

Koska signaali heikkenee välimatkan kasvaessa, myös siirtonopeus heikkenee. Siksi esimerkiksi toimistotiloissa, joissa tarvitaan paljon tiedonsiirtokapasiteettia, voi olla useampi WLAN-tukiasema sijoitettuna eri puolille toimistoa. Näin kaikille työpisteille saadaan nopea langaton yhteys.

Usein WLANilla ja Wi-Fillä tarkoitetaan samaa asiaa, mutta ne eivät tarkkaan ottaen ole synonyymejä. Wi-Fi on kaupallinen nimi yleisimmin käytetylle WLAN-tekniikalle. Wi-Fi-laitteet toimivat taajuuksilla 2,4–2,4835 GHz, jolloin niiden suurin sallittu lähetysteho on 100 mW, sekä taajuuksilla 5,15–5,35 GHz , jolloin suurin sallittu lähetysteho on 200 mW.

Langattoman lähiverkon aiheuttama altistus on vähäistä

WLAN-laitteiden lähetystehot ovat pieniä ja radiotaajuisen säteilyn voimakkuus heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Tästä johtuen WLANien aiheuttama altistuminen alittaa voimassaolevat enimmäisarvot selvästi. Merkittävää altistumista ei synny vaikka samassa luokkahuoneessa tai toimistossa olisi useita WLAN-lähettimiä. Tämäntasoisella altistumisella ei tiedetä olevan terveysvaikutuksia, vaikka altistuminen olisi pitkäkestoista.

WLAN-verkkojen aiheuttamaa altistumista radiotaajuiselle säteilylle on selvitetty laajasti Iso-Britannian terveydensuojeluviraston PHE:n (Public Health England) tutkimusohjelmassa. Tutkimusten perusteella altistuminen 0,5 metrin päässä WLAN-tukiasemasta on noin sadasosan verran enimmäisarvoista, vaikka tukiasema lähettäisi radioaaltoja jatkuvasti.

Tietokoneen lähettimen aiheuttama altistus on murto-osa tukiaseman aiheuttamasta altistuksesta. Tutkimusohjelmassa arvioitiin myös altistumista koululuokassa, jossa oli yksi WLAN-tukiasema ja 30 WLAN-lähettimellä varustettua tietokonetta. Tietokoneiden lähettimien ja WLAN tukiaseman väliltä mitattiin suurin toimintasuhde, jota käytettiin altistuksen arvioinnissa. Mittauspiste oli puolen metrin päässä tukiasemasta ja altistumisen todettiin olevan reilusti alle sadasosan enimmäisarvoista.

WLAN-laitteissa ei ole adaptiivista tehonsäätöä, eli ne eivät matkapuhelinten tapaan itsestään säädä tehoa kuuluvuuden mukaan, vaan ne käyttävät lähettäessään aina samaa tehoa. WLAN säteilee vain, kun tietoa lähetetään. Esimerkiksi kannettavalla tietokoneella nettiä selatessa tietoa lähinnä vastaanotetaan, jolloin tietokoneen WLAN-lähetin ei säteile, mutta WLAN-tukiasema lähettää radioaaltoja. Etäämmällä olevan laitteen aiheuttama altistus on kuitenkin käytännössä merkityksetöntä.

Pohjoismaiset säteilysuojeluviranomaiset (STUK, SSM, NRPA, SIS, IRSA) julkistivat 17.12.2013 yhteisen kannanoton langattoman teknologian säteilyturvallisuudesta. Kannanotossa todetaan, että tieteellinen tutkimustieto ei ole osoittanut haitallisia terveysvaikutuksia, kun altistutaan matkapuhelimien, tukiasemien tai langattomien verkkojen radiotaajuiselle säteilylle.
Exposure from mobile phones, base stations and wireless networks,
A statement by the Nordic radiation safety authorities
(pdf)

 

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: