Kodin ja toimiston säteilevät laitteet Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Kodin ja toimiston säteilevät laitteet

Infrapunasaunat

Infrapunasaunat ovat viime vuosina yleistyneet. Ne on usein rakennettu samaan tapaan kuin perinteiset saunat, mutta kiukaan sijaan niissä on saunatilan etu- ja takaosassa infrapunasäteilyä lähettävä keraaminen tai metallinen infrapunalämmitin.

Perinteisessä saunassa kiuas ja sen lämmittämänä koko sauna säteilee myös infrapunasäteilyä, mutta korkeassa kosteudessa ja 80–100˚C lämpötilassa noin puolet kehon lämpenemisestä aiheutuu lämmön johtumisesta ja puolet lämpösäteilystä. Infrapunasaunoissa lämpötila on vain noin 40–50˚C. Kehon lämpeneminen johtuu lähes yksinomaan lämpösäteilystä, mutta voimakkaampi infrapunasäteily aiheuttaa hikoilua jopa perinteistä saunaa nopeammin.

Infrapunasaunoja on ainakin kolmen tyyppisiä:

  1. Huoneessa on suuret, jopa koko seinän kokoiset, matalalämpöiset lämmittimet. Niiden pintalämpötila on 50–70˚C.

  2. Huoneen lämmittimet ovat keraamisia tai metallisia 50 cm pitkiä sauvoja tai 5 cm x 20 cm levyjä, joiden pintalämpötila on luokkaa 300–400˚C.

  3. Lämmittimet ovat hehkulampun tyyppisiä infrapunalamppuja, joiden säteilystä osa voi olla näkyvää valoa.

Infrapunasaunan terveysvaikutukset

Infrapunasaunan terveysvaikutukset ovat hyvin pitkälti samoja kuin perinteisen saunan, mutta alhaisemman lämpötilan vuoksi infrapunasauna voi sopia paremmin henkilöille, joille perinteinen sauna ei esimerkiksi verenkiertoelimistön ongelmien takia sovi. Lisäksi infrapunasäteilyn on todettu laajentavan ääreisverisuonia ja siksi lievittävän kipua. Pitkäaikaisen tai toistuvan käytön riskeistä ei ole todisteita.

Infrapunasaunaan liittyvä riski on, kuten perinteisessä saunassa, pitkäaikainen lämpökuorma. Normaali saunominen ei aiheuta vaaraa, mutta omien rajojen koetteleminen voi olla riskialtista. Jos omassa terveydentilassa on jotain poikkeavaa esimerkiksi sydän- tai verisuonisairaus, kannattaa kysyä saunan käytöstä lääkäriltä tai terveydenhoitajalta.

Myös infrapunasaunoihin on joissain yhteyksissä liitetty (alun perin perinteistä saunaa koskeva) väite, jonka mukaan saunominen olisi erityisesti raskauden alkuvaiheessa haitallista sikiölle. Väite liittyy alkujaan erääseen 70-luvulla julkaistuun yhdysvaltalaiseen tutkimukseen, jonka päätelmät on sittemmin osoitettu vääriksi. Infrapunasäteily tunkeutuu kehoon vain muutaman millimetrin syvyydelle, joten se ei ulotu sikiöön asti eikä saunomisen aiheuttama kehon lämmön nousu ole niin suurta, että siitä olisi vaaraa.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: