Kodin ja toimiston säteilevät laitteet Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Kodin ja toimiston säteilevät laitteet

Induktiolieden magneettikentästä ei ole terveydellistä haittaa

Induktioliedessä sähkövirta synnyttää keittolevyyn voimakkaan magneettikentän, joka kuumentaa levylle asetetun keittoastian pohjan. Siten keittolevy ei kuumene kuten sähköliedessä vaan ainoastaan keittoastian pohja. Pieni osa magneettikentästä (hajamagneettikenttä) voi kohdistua induktiolieden käyttäjään. Altistuminen jää kuitenkin selvästi väestön raja-arvoja alhaisemmaksi. Induktiolieden hajamagneettikentästä ei ole todettu aiheutuvan terveydellistä haittaa lapsille eikä aikuisille.

Induktiolieden magneettikenttä saattaa häiritä sydämentahdistimia tai muita aktiivisia kehon lääkinnällisiä laitteita. Tällaisia laitteita käyttävien on oltava erityisen varovaisia käyttäessään tai lähestyessään toimivaa induktioliettä. Heidän on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen induktiolieden käytön aloittamista ja varmistaa, että kyseisten lääkinnällisten laitteiden kanssa on turvallista käyttää induktioliettä.

Induktioliesi toimii verkkovirran taajuutta (50 Hz) korkeammilla ns. välitaajuuksilla (20 000 – 100 000 Hz). Lieden keittolevyyn syötettävä virta synnyttää magneettikentän, joka lämmittää magneettisesti häviöllisestä materiaalista valmistetun keittoastian pohjan. Astian sisältö lämpenee nopeasti, sillä energiaa kuluu vain keittoastian pohjan lämmittämiseen eikä keittolevyn lämmittämiseen kuten perinteisellä sähköliedellä. Induktiolieteen syntyy magneettikenttä vain silloin, kun sen keittolevyyn on kytketty virta. Virta ei kytkeydy, jos keittolevyllä ei ole astiaa, joka peittää levystä riittävän suuren osan ja jonka materiaali soveltuu käytettäväksi induktioliedellä. Suurin osa keittolevyn magneettikentästä jää astian pohjaan.

Kattila induktioliedellä

Induktioliettä voi käyttää turvallisesti, kun noudattaa valmistajan laatimia käyttöohjeita.

 

Induktioliettä voi käyttää turvallisesti, ja turhaa altistumista voi välttää toimimalla seuraavasti:

  • Noudata induktiolieden valmistajan laatimia käyttöohjeita.
  • Käytä vain induktioliedelle sopivia astioita, joiden pohjassa lukee ”induction” tai jotka ovat valurautaisia. Astian sopivuuden voi helposti varmistaa kokeilemalla, jääkö kestomagneetti siihen kiinni.
  • Aseta keittoastia siten, että se peittää kokonaan keittolevyn.
  • Induktiolieden hajamagneettikentästä ei ole terveydellistä haittaa käyttäjälle. Halutessasi voit kuitenkin vähentää altistumistasi pitämällä vähintään 10 cm etäisyyttä induktiolieden reunasta.
  • Sydämentahdistimet ja muut aktiiviset kehon lääkinnälliset laitteet saattavat häiriintyä induktioliettä käytettäessä. Kysy näiden laitteiden häiriintymisvaarasta hoitavalta lääkäriltäsi ja varmista, että niiden kanssa on turvallista käyttää induktioliettä.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä: