Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ympäristössä tehdyissä mittauksissa ei poikkeavaa

Ympäristössä tehdyissä mittauksissa ei poikkeavaa

9.3.2016 klo 14:08
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mittausauto kävi aamupäivän aikana mittaamassa toimitilan lähiympäristöä. Mittauksissa ei ollut mitään poikkeavaa, ja säteilytilanne on normaali. Kiinteistöstä mitatut pitoisuudet ovat olleet hyvin pieniä, eikä niistä ole ollut terveydellistä haittaa.

”Havaintojen alkuperä liittyy todennäköisimmin radioaktiivisten pienjätteiden käsittelyyn. Tästä tapahtumasta on välttämätöntä kerätä kaikki mahdollinen oppi, ja arvioida huolellisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. Kehitämme käytöstä poistettujen säteilylähteiden valvonnan sekä lähteiden käsittelyn ja varastonnin menettelytapoja,” Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen kertoo.

Säteilylähteitä käytetään muun muassa teollisuudessa ja terveydenhuollossa. STUK valvoo säteilylähteitä  käyttöönotosta loppusijoitukseen. Toiminnanharjoittajalla on rajoittamaton vastuu toiminnan turvallisuudesta.

”Tilojen puhdistus on käynnissä, ja palautamme ne pikkuhiljaa normaaliin käyttöön. Jatkamme tapahtumaketjun alkuperän ja syiden selvittämistä. Alkuperän selvittäminen on vaativaa ja mittaaminen vie aikaa koska pitoisuudet ovat niin pieniä. Tämä tapaus oli jälleen hyvä esimerkki siitä, kuinka herkkä ja toimiva säteilynvalvonta meillä Suomessa on. Katolla havaitsemamme cesium-pitoisuus oli esimerkiksi niin pieni, että ihmisen pitäisi hengittää sellaista ilmaa yhtäjaksoisesti 600 vuoden ajan ennen kuin väestölle asetettu säteilyn vuosiannosraja, 1 mSv, edes ylittyisi,” Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen kertoo. 

Lisätietoja:

Johtaja Eero Kettunen, puh. (09) 759 88 203
Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596
Viestintäpäällikkö Kaisa Raitio, puh. (09) 759 88 795

Säteily ympäristössä
Päivitetty
9.3.2016 klo 15:17
Korjattu Eero Kettusen puhelinnumero.