


Sisältöjulkaisija
Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta vuonna 2018
Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteilyä ympäristössä monin tavoin. Valvonnan kohteena on keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta peräisin oleva cesium-137, jota Suomen luonnossa on pieninä määrinä jäljellä vielä vuosikymmenten ajan. Lisäksi STUK valvoo luonnollista alkuperää olevia säteilyn lähteitä, kuten radonia. Ympäristön säteilyvalvonnan tulokset vuodelta 2018 löytyvät juuri julkaistusta raportista. Ympäristössä ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta.
Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta. Vähäisiä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita havaittiin joissain ympäristönäytteissä, mutta näillä ei ole vaikutusta ihmisten terveydelle. Tiedot selviävät STUKin tuoreesta raportista, Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa – vuosiraportti 2018.
Raportissa on yhteenveto säteilyvalvonnan tuloksista sekä vertailuja aikaisempien vuosien tuloksiin. STUKin ympäristön säteilyn valvontaohjelmaan kuuluu keinotekoisen säteilyn ja keinotekoisten radioaktiivisten aineiden valvonta ympäristössä. Ohjelmaan on lisätty myös luonnon radioaktiivisten aineiden määritykset.
Valvontaohjelmassa mitataan ulkoista annosnopeutta, ulkoilman radioaktiivisten aineiden, radioaktiivisen laskeuman, pinta- ja juomaveden, jätelietteen, maidon ja elintarvikkeiden radioaktiivisuutta. Ohjelmaan sisältyy myös ihmisen kehossa olevat radioaktiiviset aineet sekä sisäilman radon. Raportissa on myös yhteenveto Itämeren radioaktiivisuusvalvonnasta.
Säteilyvalvonnan tulokset Stuk.fissä
STUK koostaa valvontansa tulokset vuosiraporteiksi, mutta tuoreimmat tiedot säteilystä ympäristössä löytyvät STUKin internetsivuilta. Mittaustulokset julkaistaan Stuk.fi-verkkopalveluun sitä mukaa kun ne valmistuvat. Osa tuloksista siirtyy automaattisesti STUKin omista järjestelmistä verkkosivustolle.
- Lisätietoa ympäristön säteilyvalvonnasta
- Mittaustulokset löytyvät Jatkuva valvontaohjelma –sivun kautta
- STUK tarjoaa ulkoisen säteilyn sekä ulkoilman radioaktiivisuuden mittaustulokset myös avoimena datana, eli maksuttomasti ja koneluettavassa muodossa.
Lisätietoja:
Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila, puh. (09) 759 88 437
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761