Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta vuonna 2018

Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta vuonna 2018

28.6.2019 klo 09:10
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteilyä ympäristössä monin tavoin. Valvonnan kohteena on keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta peräisin oleva cesium-137, jota Suomen luonnossa on pieninä määrinä jäljellä vielä vuosikymmenten ajan. Lisäksi STUK valvoo luonnollista alkuperää olevia säteilyn lähteitä, kuten radonia. Ympäristön säteilyvalvonnan tulokset vuodelta 2018 löytyvät juuri julkaistusta raportista. Ympäristössä ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta.

Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta. Vähäisiä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita havaittiin joissain ympäristönäytteissä, mutta näillä ei ole vaikutusta ihmisten terveydelle. Tiedot selviävät STUKin tuoreesta raportista, Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa – vuosiraportti 2018.

Raportissa on yhteenveto säteilyvalvonnan tuloksista sekä vertailuja aikaisempien vuosien tuloksiin. STUKin ympäristön säteilyn valvontaohjelmaan kuuluu keinotekoisen säteilyn ja keinotekoisten radioaktiivisten aineiden valvonta ympäristössä. Ohjelmaan on lisätty myös luonnon radioaktiivisten aineiden määritykset.

Valvontaohjelmassa mitataan ulkoista annosnopeutta, ulkoilman radioaktiivisten aineiden, radioaktiivisen laskeuman, pinta- ja juomaveden, jätelietteen, maidon ja elintarvikkeiden radioaktiivisuutta. Ohjelmaan sisältyy myös ihmisen kehossa olevat radioaktiiviset aineet sekä sisäilman radon. Raportissa on myös yhteenveto Itämeren radioaktiivisuusvalvonnasta.

Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa – vuosiraportti 2018 (raportti on toteutettu kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) (Julkari.fi, linkki avautuu uuteen välilehteen)

Säteilyvalvonnan tulokset Stuk.fissä

STUK koostaa valvontansa tulokset vuosiraporteiksi, mutta tuoreimmat tiedot säteilystä ympäristössä löytyvät STUKin internetsivuilta. Mittaustulokset julkaistaan Stuk.fi-verkkopalveluun sitä mukaa kun ne valmistuvat. Osa tuloksista siirtyy automaattisesti STUKin omista järjestelmistä verkkosivustolle.

Lisätietoja:
Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila, puh. (09) 759 88 437
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä
Päivitetty
28.6.2019 klo 09:26