Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Yhteistyö on luonut Pohjoismaihin säteilysuojelun huippuosaamista

Yhteistyö on luonut Pohjoismaihin säteilysuojelun huippuosaamista

14.6.2019 klo 12:18
Verkkouutinen

Tänään päättyvässä pohjoismaisessa säteilysuojelukonferenssissa (NSFS 2019) ovat eri alojen säteilysuojelun asiantuntijat  esitelleet menetelmiä ja toimintatapoja, joilla säteilysuojelun tasoa ja turvallisuuskulttuuria voidaan edelleen parantaa. Pohjoismaihin on kasvanut huippuosaamista joka on poikinut teknologisia innovaatioita muun muassa säteilyn mittaamiseen. Uutena aiheena keskusteluun nousi säteilyriskeistä viestiminen.

Pohjoismaisen säteilysuojeluseuran (Nordiska Sälsapet for Strålskyddningen, NSFS) väistyvä presidentti Ritva Bly kuvaa, että Helsingin Hanasaaressa järjestetty NSFS-konferenssi on tiiviin pohjoismaisen säteilysuojeluyhteisön tärkein kokoontuminen. Paikalla oli 130 asiantuntijaa 13 maasta.

Konferenssivieraita puhutti muun muassa säteilysuojelun perusperiaatteiden uudelleen tarkastelu, jonka ICRP:n (International Commission on Radiological Protection) pääsihteeri Christopher Clement totesi olevan käynnissä: ”Kehitystyön pitää kuitenkin olla harkittua eikä muutoksia pidä tehdä nopeasti. Yksinkertaistusta ja selkeyttämistä tarvitaan, jotta säteilysuojelujärjestelmä olisi yleisesti paremmin ymmärrettävissä.”

Pohjoismailla on vahva rooli säteily- ja ydinturvallisuuden kehittämisessä ja voimakas ääni myös kansainvälisesti. Tämä näkyy vaikkapa eurooppalaisessa yhteistyössä.

”Viikon aikana järjestettiin lukuisia yhteistyökokouksia pohjoismaisten viranomaisten välillä. Yhteistyötä tehdään monella tasolla, esimerkiksi tutkimuksessa ja säteilyn käyttöön liittyvien hyvien käytäntöjen jakamiseksi. Tiivis yhteistyö lisää Pohjoismaiden kansainvälistä painoarvoa säteilysuojelussa”, Bly kertoo.

Tulevaisuuden haasteena Bly näkee säteilyriskeistä viestimisen suurelle yleisölle. ”Tiedeyhteisö tuntee säteilyn ominaisuudet hyvin, ja säteilyn avulla saadaan aikaan paljon hyvää, esimerkiksi lääketieteessä. Samaan aikaan säteily on terveysriski joka herättää ihmisissä pelkoa. Säteilysuojelun tavoitteet voivat toteutua vain jos ihmiset ymmärtävät säteilyriskit oikein. Suurimmat riskit eivät useinkaan ole siellä, missä niiden kuvitellaan olevan”, Bly toteaa.

Uusi julkaisu valottaa säteilysuojelun historiaa

Tapahtuman yhteydessä julkaistiin Bo Lindellin kirjoittaman neliosaisen säteilysuojelun historiikin ensimmäinen osa, ”Pandoras’s Box”, englanniksi käännettynä. NSFS julkaisee kirjan sähköisesti vapaasti ladattavaksi omilla verkkosivuillaan ja kirjan voi myös ostaa Amazonin verkkokaupasta. Kirjasarjan jälkimmäiset osat julkaistaan syksyn kuluessa vastaavasti.

Kirjassa kuvataan myös suomalaisen säteilysuojelutoiminnan varhaisia vuosia. Sata vuotta sitten suomalaisten osallistuminen ensimmäiseen pohjoismaiseen säteilysuojelutapaamiseen estyi sodan vuoksi, mutta myöhemmin yhteydet olivat tiiviit.

Yhteistyötä ihmisten suojelemiseksi

Pohjoismaisen säteilysuojeluseuran perusti ruotsalainen säteilysuojelun suurhenkilö Rolf Sievert vuonna 1964. Hänen toiveenaan oli, että kaikki säteilyn kanssa työkseen tekemisissä olevat tekisivät yhteistyötä ihmisen suojelemiseksi säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Tätä yhteistyötä tehdään nyt monella tasolla, ja Pohjoismaat ovat olleet kärkijoukoissa kehittämässä säteilysuojelua.

NSFS 2019 -konferenssin osallistujia Hanasaaren auditoriossa
NSFS-kokousväkeä Hanasaaren auditoriossa (kuva: Anni Kähkönen / STUK)

Lisätietoja

NSFS Nordiska Sälsapet for Strålskyddningen, www.nsfs.org

Säteilyvaaraan varautuminen
Päivitetty
30.11.2020 klo 14:10