Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ydinkäyttöinen rahtilaiva ja ydinjäänmurtaja Suomenlahdella

Ydinkäyttöinen rahtilaiva ja ydinjäänmurtaja Suomenlahdella

21.9.2020 klo 13:30
Tiedote

Suomenlahdella liikkuvat ydinkäyttöiset alukset eivät käytännössä lisää säteilyvaaran todennäköisyyttä Suomessa. Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa laivojen kulkua, mutta mihinkään normaalista poikkeaviin toimenpiteisiin ei niiden takia tarvitse ryhtyä.

Maailman ainoa ydinkäyttöinen rahtilaiva Sevmorput on tuomassa Venäjän Kaukoidästä kalaa Pietariin. Aluksen on määrä saapua perille 25. syyskuuta. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin tiedotteen mukaan uusi ydinkäyttöinen jäänmurtaja Arktika on puolestaan lähtemässä Pietarista Baltian telakalta kohti Murmanskia syyskuun 22. päivä.

Laivojen ydinreaktorit ovat paljon pienempiä kuin esimerkiksi suomalaisten ydinvoimalaitoksien reaktorit. ”Kuten ydinvoimalaitosten reaktorit eivät laivareaktoritkaan aiheuta normaalikäytössä säteilyvaaraa sen enempää käyttäjilleen kuin ympäristöllekään”, ylitarkastaja Antero Kuusi STUKista muistuttaa.

STUKin tehtäviin kuuluu arvioida mahdollisia onnettomuuksia, onnettomuuksien todennäköisyyksiä ja mahdollisia säteilyvaikutuksia. Myös onnettomuus ydinkäyttöisellä aluksella on otettu STUKin valmiustoiminnassa huomioon. Ympäristövaikutuksia aiheuttavan laivareaktorionnettomuuden todennäköisyys on äärimmäisen pieni ja onnettomuuden sattuessakin vaikutukset yltäisivät varsin pienelle alueelle.


Lisätietoja:
Ylitarkastaja Antero Kuusi, puh. (09) 759 88 499
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
22.9.2020 klo 14:46
Korjattu jäänmurtaja Arktikan lähtöpäiväksi 22.9. (oli virheellisesti 23.9.).