Sisältöjulkaisija

null Voisivatko Suomi ja muut Euroopan maat auttaa jollakin tapaa Tshernobylin ydinvoimalan kunnostuksessa?

Voisivatko Suomi ja muut Euroopan maat auttaa jollakin tapaa Tshernobylin ydinvoimalan kunnostuksessa?

13.8.2015 klo 09:17

Tshernobylin ydinvoimalaitoksen alkuaan neljästä laitosyksiköstä viimeinenkin suljettiin vuonna 1999. Sen jälkeen on jatkettu toimia koko laitosalueen saattamiseksi pysyvästi turvalliseen tilaan.

Tähän liittyy laitosyksiköiden 1-3 käytetyn polttoaineen siirtäminen omaan varastoonsa, radioaktiivisten jätteiden ja kontaminoituneiden osien sijoittaminen loppusijoitukseen ja voimalaitosyksiköiden rakenteiden purkaminen. Käytetyn polttoaineen varasto on rakenteilla Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n yhteydessä toimivasta ydinturvallisuusrahastosta tulevalla kansainvälisellä rahoituksella. Suomi on panostanut rahastoon kaikkiaan 6 M€.

Vuonna 1986 suuronnettomuudessa tuhoutuneen nelosreaktorin ylle onnettomuuden jälkeen rakennettua sarkofagia ollaan peittämässä uudella suojarakennuksella, jonka sisällä sarkofagi ja tuhoutuneen reaktorin jäänteet voidaan seuraavan sadan vuoden kuluessa purkaa ja siirtää erityiseen loppusijoitustilaan. Uuden suojarakennuksen rakentamisen on tarkoitus alkaa toden teolla vuonna 2011. Hanketta rahoitetaan EBRD:n Suojarakennusrahastosta, johon Suomi on panostanut 4,88 M€. Suojarakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on pitkälti toista miljardia euroa.

Ydinturvallisuus
Päivitetty
13.8.2015 klo 09:17