Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Venäjän ohjusonnettomuudesta ei ole kulkeutunut radioaktiivisia aineita Suomeen

Venäjän ohjusonnettomuudesta ei ole kulkeutunut radioaktiivisia aineita Suomeen

13.8.2019 klo 16:47
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus on alustavasti analysoinut Kuopion, Imatran, Kotkan ja Helsingin ilmasta viime päivinä kerätyt hiukkasnäytteet. STUKin käyttämällä menetelmällä havaittaisiin hyvin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet. Näytteissä ei ollut mitään normaalista poikkeavaa. Suomen neljän muun ulkoilman radioaktiivisten aineiden keräysaseman analyysit tehdään normaalin käytännön mukaan lähipäivinä.
 
Venäjällä Severodvinskin kaupungin lähellä kahdeksas elokuuta tapahtuneessa ohjusonnettomuudesta levisi uutisten mukaan ympäristöön radioaktiivisia aineita. Ilmavirtaukset onnettomuusalueelta eivät ole kulkeutuneet Suomeen. Uutiset ovat myös kertoneet, että onnettomuuden jälkeen säteilyn annosnopeus nousi tapahtumapaikan lähellä lyhyeksi aikaa kahteen mikrosievertiin tunnissa. Tuollainen annosnopeus on selvästi normaalia suurempi, mutta ei aiheuta vaaraa alueella oleville ihmisille. Sitä voi verrata vaikka kosmisen säteilyn aiheuttamaan säteilyn annosnopeuteen kymmenen kilometrin korkeudessa lentävässä lentokoneessa, joka on viisi mikrosievertiä tunnissa.
 
STUKilla ei ole yksityiskohtaista tietoa tapahtuneesta onnettomuudesta. Onnettomuus tapahtui asejärjestelmien testauksessa ja tästä syystä Venäjän säteily- ja ydinturvallisuusviranomainen, jolta STUK on tapahtumasta tiedustellut, ei ole voinut antaa siitä tietoja.
 
Lisätietoja:
Johtaja Pia Vesterbacka, p. (09) 759 88 550
STUKin mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä
Päivitetty
30.11.2020 klo 14:08
Korjattu Pia Verterbackan puhelinnumero oikeaksi ja muokattu tekstin kahta viimeistä virkettä ymmärrettävämmäksi.