Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Vahinko radioaktiivisten aineiden käsittelyssä johti tuotannon keskeytykseen ja korjauksiin Tikkakoskella

Vahinko radioaktiivisten aineiden käsittelyssä johti tuotannon keskeytykseen ja korjauksiin Tikkakoskella

19.9.2019 klo 09:55
Verkkouutinen

Tikkakoskella radioaktiivisia lääkeaineita valmistava MAP Medical Technologies Oy (MAP) sai eilen 18.9.  Säteilyturvakeskukselta luvan jatkaa keskeytynyttä tuotantoaan. Yritys keskeytti osan  isotooppigeneraattoreiden tuotannostaan elokuun lopussa, kun prosessissa tapahtuneen virheen takia ulkoilmaan pääsi pieni määrä radioaktiivista ainetta. Lääketuotanto ei keskeytynyt. Isotooppigeneraattorit ovat laitteita, joita käytetään radiolääkeaineiden tuotannossa.

STUKin tarkastaja Jussi Aromaa toteaa, että 30.8. tapahtuneen päästön takia kukaan yrityksen työntekijöistä ei saanut ylimääräistä säteilyannosta. Ylipäätään radioaktiivisen aineen päästö oli pieni ja laitoksen päästömonitorointijärjestelmä havaitsi sen.

Koska radioaktiivista ainetta - osmiumin isotooppia 191 - vapautui ulkoilmaan,  MAP laski säteilyannoksen, jonka olisi voinut saada rakennuksen ulkopuolella. Hyvin konservatiivisen, eli altistusta liioittelevan laskelman mukaan säteilyannos olisi voinut olla 0,26 mikrosievertiä. Se on saman kokoinen, kuin säteilyannos, jonka Suomessa normaalisti saa ulkoilmassa tunnin tai kahden aikana.

”Käytännössä voimme sanoa, että kukaan ei altistunut säteilylle tapahtuman takia”, toteaa Jussi Aromaa.

STUK valvoo MAP Medical Technologies Oy:tä  ja yhtiö ilmoitti vahingosta STUKille heti sen tapahduttua. Myöhemmin STUK sai yritykseltä myös raportin ja suunnitelman korjauksista, joilla vastaavan tapahtuman toistuminen estetään.

STUK  tarkasti 6.9. tuotantotilat ja päästön aiheuttaneet tapahtumat sekä yhtiön suunnittelemat korjaavat toimenpiteet. Tarkastuksen jälkeen STUK totesi,  että yhtiö voi jatkaa toimintaa, kun STUK on hyväksynyt sen esittämät radioaktiivisten aineiden päästöjen hallintaan ja radioaktiivisten jätteiden käsittelyyn liittyvät muutokset. Nämä muutokset STUK hyväksyi 18.9.

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä
Päivitetty
30.11.2020 klo 14:03