Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Vahinko radioaktiivisen jodin käsittelyssä Tikkakoskella

Vahinko radioaktiivisen jodin käsittelyssä Tikkakoskella

22.12.2016 klo 13:13
Verkkouutinen

Radioaktiivisia lääkeaineita valmistavan MAP Medical Technologies Oy:n tiloissa Tikkakoskella sattui tiistaina 20.12. inhimillinen virhe ja huonetilaan ja sitä kautta myös ulkoilmaan pääsi pieni määrä radioaktiivista jodia. Päästö ei yrityksen tekemien mittausten mukaan vaarantanut työntekijöiden eikä ympäristön asukkaiden terveyttä.

Radioaktiivinen jodi kertyy kilpirauhaseen ja jodia käsittelevien työntekijöiden kilpirauhasmittaukset kuuluvat työpaikan normaaleihin säteilysuojelukäytäntöihin. Turvallisuuden varmistamiseksi työntekijöiden kilpirauhasten radioaktiivisuus mitataan jokaisen jodin käsittelykerran jälkeen. Tapahtuman jälkeisissä työntekijöiden mittauksissa ei ole havaittu normaalista poikkeavia tuloksia.

Ulkoilmaan päässeen jodin määrä on niin pieni, että sillä ei ole vaikutusta säteilytilanteeseen Tikkakosken tuotantotilojen ulkopuolella. Päästön aiheuttama säteilyannos on suurimmillaan samaa luokkaa, kuin annos, jonka Suomessa ulkona ollessaan saa yhdessä tunnissa lähinnä maaperästä tulevasta taustasäteilystä.

Ulkoilman radioaktiivisuutta seuraavilla mittausasemilla jodia ei ole havaittu. Tuotantotila, jossa päästö tapahtui, on tällä hetkellä suljettuna.

STUK  sai MAP Medical Technologies Oy:ltä tiedon tapahtumasta keskiviikkona 21.12. Toiminnanharjoittaja on tänään 22.12. toimittanut STUKille tapahtuneesta raportin, jossa kuvataan muun muassa tapahtumaan johtaneet syyt ja korjaavat toimenpiteet vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi.

 

 

Jodin isotooppi I-123
•    Jodi-123 on yksi jodin isotoopeista
•    Radioaktiivista jodia käytetään lääketieteellisessä kuvantamisessa, esimerkiksi kilpirauhasen gammakuvauksessa.
•    Puoliintumisaika on 13,2 tuntia
•    Lähettää gammasäteilyä
•    Ei esiinny luonnossa, valmistetaan hiukkaskiihdyttimillä ulkomailla

 

Lisätietoja:

Tarkastaja Jussi Aromaa, puh. (09) 759 88 739
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Säteily ympäristössa