Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Vähäinen määrä radioaktiivista kobolttia tarttui STUKin ilmankerääjään Ivalossa

Vähäinen määrä radioaktiivista kobolttia tarttui STUKin ilmankerääjään Ivalossa

12.4.2019 klo 10:57
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus, STUK, havaitsi Ivalossa maalis- ja huhtikuun vaihteessa kerätyssä ilmanäytteessä pienen määrän koboltin radioaktiivista isotooppia. Radioaktiivista Co-60:tä oli 0,9 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa. Pitoisuus ylittää laitteiden havaitsemisrajan, mutta on ympäristön tai ihmisten kannalta merkityksettömän pieni.

”Tällaisia radioaktiivisten aineiden havaintoja tehdään STUKin havaintoasemilla aina toisinaan”, toteaa tarkastaja Tero Karhunen STUKista. ”Tämä on tämän vuoden ensimmäinen havainto tätä radioaktiivista isotooppia. Viime vuonna saman suuruusluokan, tai oikeastaan pienuusluokan, koboltti-60 -havaintoja oli 12.”

Hyvin usein tämänkaltaisten pienten radioaktiivisuuspitoisuuksien päästön lähde jää hämärän peittoon. ”Radioaktiivista kobolttia voi joutua ilmaan esimerkiksi sitä sisältävän metallin työstämisen yhteydessä”, sanoo Tero Karhunen.

STUKin Norjan kollegaviranomainen DSA kertoi huhtikuun ensimmäisenä päivänä, että se oli havainnut omalla havaintoasemallaan Etelä-Norjassa lähellä Stavangeria pienen pitoisuuden koboltti-60:tä. Suomen ja Norjan havainnot eivät välttämättä kuitenkaan liity toisiinsa.

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Lisää tietoa mittaamisesta ja tehdyt havainnot löytyvät STUKin nettisivuilta.


Lisätietoja:
Tarkastaja Tero Karhunen, puh. (09) 759 88 612
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä