Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ukrainan säteilyturvallisuusviranomainen: sähköhäiriö pysäytti ydinreaktorin, ei säteilyvaaraa

Ukrainan säteilyturvallisuusviranomainen: sähköhäiriö pysäytti ydinreaktorin, ei säteilyvaaraa

3.12.2014 klo 12:00
Verkkouutinen

Ukrainan ydinturvallisuusviranomainen on tiedottanut 1.12.2014, että maan kaakkoisosassa sijaitsevan Zaporozckajan ydinvoimalaitoksen kolmosyksiköllä on ollut 28.11.2014 sähköhäiriö, jonka seurauksena laitoksen reaktori on pysähtynyt automaattisesti. Viranomaisen mukaan tapahtuma ei vaaranna ydinturvallisuutta.

Kansainvälisten sopimusten mukaan kaikista vakavista ydinvoimalaitostilanteista tulee ilmoittaa välittömästi IAEA:lle ja muille sopimuskumppanuusmaille. Suomella on kahdenvälinen sopimus Ukrainan kanssa. Nämä onnettomuusilmoitukset tulevat STUKin päivystykseen. Nyt sattunut tapahtuma ei kuulu ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Päivitys klo 17.25

Tapahtuman INES-luokka on nolla

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) valmiuskeskus on välittänyt tiedon Ukrainan Zaporozckajan ydinvoimalaitoksella 28.11. tapahtuneesta häiriöstä, jonka johdosta reaktori pysähtyi automaattisesti. Reaktorin turvallisuudesta huolehtivat järjestelmät toimivat suunnitellusti pikasulun aikana ja sen jälkeen, eikä ydinturvallisuus vaarantunut.

Ukrainan ydinturvallisuusviranomainen (SNRIU) on ilmoittanut tapahtuman kuuluvan luokkaan nolla ydinlaitos- ja säteilytapahtumien INES-asteikolla. Tapahtumalla ei siis ole ollut merkitystä säteily- tai ydinturvallisuuden kannalta.

IAEA: Event during operation of Zaporizhzhya NPP Unit №3

Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Jukka Kupila, puh. (09) 759 88 323

Ydinturvallisuus
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:54