Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ukrainan maastopalot ja radioaktiivisuus

Ukrainan maastopalot ja radioaktiivisuus

30.6.2015 klo 12:00
Verkkouutinen

Uutisten mukaan maastoa on viime päivinä ollut tulessa Tshernobylin ydinvoimalaitoksen läheisyydessä Ukrainassa. Edellisen kerran uutiset kertoivat maastopaloista alueella viime huhtikuussa. Koska Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen ympäristöön jäi onnettomuudessa vapautunutta radioaktiivista cesiumia, voivat palot vapauttaa sitä ilmaan pieniä määriä.

Ilmavirtausten mukana palossa vapautuvat aineet voivat kulkeutua pitkiä matkoja, ja teoriassa on mahdollista, että niitä havaittaisiin Suomessakin. Ihmisten terveyden kannalta haitallisia määriä Ukrainan metsäpaloista peräisin olevaa radioaktiivisuutta ei tänne voi kuitenkaan tulla.

Säteilyturvakeskus seuraa jatkuvasti ilman radioaktiivisuutta Suomessa. Suomessa on koko maan kattava automaattinen säteilyvalvontaverkko, jossa on 255 mittausasemaa. Asemien mittaustulokset päivittyvät STUKin www-sivuille. Ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta seurataan lisäksi kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Myös tämän valvonnan tuloksia  voi seurata STUKin www-sivuilla.


 

Säteily ympäristössä
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:52