Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työntekijä altistui röntgensäteilylle

Työntekijä altistui röntgensäteilylle

5.5.2015 klo 10:00
Verkkouutinen

Teollisuustyöntekijä altisti kätensä röntgensäteilylle analysoidessaan röntgenanalysaattorilla metallinäytteitä siten, että näytteet olivat kädessä. Työntekijä oli ohjeistettu tehtävään puutteellisesti. Kyseisen tyyppisiä laitteita ei saa käyttää niin, että analysoitava kohde on kädessä, vaan sen on oltava esimerkiksi pöydällä tai erillisessä suojakotelossa. Tapaus sattui Pietarsaaressa 15.4.2015 ja siitä ilmoitettiin Säteilyturvakeskukselle (STUK) välittömästi.

STUKin arvion perusteella työntekijän kädelle aiheutui enintään 150 millisievertin annos. Todennäköisesti annos on selvästi pienempi, sillä analysoitavat kappaleet ovat vaimentaneet säteilyä kädelle. Kädelle paikallisesti aiheutunut ihoannos voi kuitenkin ylittää väestön annosrajan 50 millisievertiä vuodessa. Tämän suuruinen annos ei aiheuta ihovaurioita, mutta varmuuden vuoksi STUK suositti työntekijän ohjaamista työterveyslääkäriin.

Yrityksessä on ryhdytty asianmukaisiin toimiin vastaavien tapahtumien estämiseksi jatkossa. Tapahtumasta tiedotetaan sisäisesti, työntekijöiden perehdytystä parannetaan ja laitteiden käyttöoikeuden hallintaa tehostetaan.

Kädessä pidettäviä röntgenanalysaattoreita käytetään paljon muun muassa kierrätysmetallin ja maaperänäytteiden alkuainepitoisuuksien määrityksessä. Laitteet ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina.

 Lisätietoja:
Ylitarkastaja Santtu Hellstén, puh. (09) 759 88 221
Tiedottaja Leena Hietanen, puh. (09) 759 88 215

Säteily työssä
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:51