Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null TVO ja Fortum selvittävät voimalaitoksille toimitettujen osien vaatimustenmukaisuuden

TVO ja Fortum selvittävät voimalaitoksille toimitettujen osien vaatimustenmukaisuuden

17.6.2016 klo 09:55
Verkkouutinen

Ranskalaisen Areva-yhtiön selvitysten mukaan niin Ranskan kuin mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksille toimitettuihin laitteiden osiin on käytetty materiaaleja, joiden laadusta ei voida olla täysin varmoja. On mahdollista, että tällaisia osia olisi toimitettu myös suomalaisille ydinvoimalaitoksille.

Kyseiset osat on valmistettu takomalla, ja niiden toimitukseen liittyvässä valmistus- ja tarkastusdokumentaatiossa on havaittu puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä.  Epäilyksen alla on kaksi eri materiaalitoimittajaa.

STUK edellyttää nyt, että Fortum ja TVO selvittävät mitä laitteita kyseisiltä laitetoimittajilta voimalaitoksille on voinut tulla ja ovatko laitteiden materiaalit vaatimusten mukaisia. Yhtiöiden pitää myös selvittää mihin toimenpiteisiin laadussa mahdollisesti olevien ongelmien takia pitää ryhtyä.

Selvityspyyntö koskee niin käynnissä olevia voimalaitoksia kuin rakenteilla olevaa Olkiluodon kolmatta laitosyksikköä.  Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksikköä ja Loviisan ydinvoimalaitosta koskevat selvitykset on annettava lokakuun loppuun mennessä,  ja Olkiluodon kolmosyksikköä koskevat selvitykset syyskuun loppuun mennessä.

”Selvityksen tekeminen on  välttämättönta, vaikka suoraa epäilystä turvallisuuden vaarantumisesta ei  olekaan”,  toteaa toimistopäällikkö Martti Vilpas STUKista. ”Ydinvoimalaitosten laatu- ja turvallisuusvaatimukset ovat tarkat. Lipsumista ei sallita missään vaiheessa.”


Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Martti Vilpas, puh. (09) 759 88 655
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

ydinturvallisuus
Päivitetty
17.6.2016 klo 10:17