Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tuoteväärennösepäilyjen selvitys etenee suomalaisissa ydinvoimalaitoksissa

Tuoteväärennösepäilyjen selvitys etenee suomalaisissa ydinvoimalaitoksissa

10.4.2017 klo 11:15
Verkkouutinen

Fortum toimitti STUKille lisäselvityksiä Loviisan ydinvoimalaitoksella käytettyjen osien vaatimuksenmukaisuudesta maaliskuun lopussa. Selvitysten syy on alun perin Ranskassa tehty havainto, että ydinvoimalaitoksille on toimitettu osia, joiden materiaalien alkuperästä ei ole täyttä tietoa. Suomessa selvitykset alkoivat viime kesänä.

Ensimmäiset selvitykset STUK sai voimalaitoksilta viime vuoden lopussa. Sen jälkeen voimalaitokset ovat jatkaneet selvitysten tekemistä avoinna olevien kysymysten osalta. Loviisan voimalaitoksen osalta lisäselvitykset saatiin maaliskuun 2017 lopussa. Fortum kuitenkin jatkaa vielä joidenkin venttiilien materiaalien alkuperän selvittämistä.

Jäljellä olevat selvittämättömät asiat rajoittuvat laitoksen vuosina 2014 ja 2016 uusittuihin sekundääripiirin varoventtiileihin. Vaikka venttiilien materiaalitiedoissa on yhä selvitettävää, niiden toimintakuntoisuudesta on riittävän hyvä tieto. Näille laitteille on tehty kattavat koestukset ja testaukset tehtaalla, jossa ne on valmistettu. Niiden paineenkesto ja toiminta on näin ollen varmistettu jo ennen voimalaitokselle asentamista. Lisäksi venttiilien toiminta testataan joka vuosi.  Näissä toimintakoestuksissa mahdolliset viat  havaitaan  luotettavasti.

STUK katsoo kuitenkin, että myös jäljellä olevat epäselvyydet on selvitettävä. Kyseisten venttiilien osalta Fortum toimittaa STUKille selvityksen toukokuun loppuun mennessä.


Lisätietoja:

Apulaisjohtaja Tomi Routamo, puh. (09) 759 88 577
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Ydinturvallisuus
Päivitetty
10.4.2017 klo 11:27