Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tuoreen ydinpolttoaineen nippu putosi siirtokoneesta Loviisan ydinvoimalaitoksella

Tuoreen ydinpolttoaineen nippu putosi siirtokoneesta Loviisan ydinvoimalaitoksella

19.4.2017 klo 10:00
Verkkouutinen

Helmikuun viimeisenä päivänä putosi Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön reaktorihallissa tuoreen ydinpolttoaineen polttoainenippu siirtokoneen tarraimesta polttoaineen siirtokoriin. Polttoainenipun putoaminen luokiteltiin poikkeukselliseksi turvallisuuteen vaikuttavaksi tapahtumaksi. Säteilyvaaraa tai sen uhkaa se ei aiheuttanut.

Kun vahinko tapahtui, ydinvoimalaitoksen työntekijät olivat siirtämässä polttoainetta reaktorihallissa säilytysaltaasta toiseen. Tapahtuma ei uhannut kenenkään reaktorihallissa olleen turvallisuutta sillä kaikki siirrot tapahtuvat veden alla. Tuore polttoaine myös säteilee hyvin vähän eikä polttoainesauvojen sisällä ole radioaktiivisia kaasuja.

Nipun pudottua Fortum keskeytti polttoaineen siirron välittömästi ja tutki tilanteen sekä ilmoitti tapahtuneesta Säteilyturvakeskukselle (STUK).

Polttoaineen käsittelyssä on aiempina vuosina Loviisassa tapahtunut  vastaavankaltaisia virheitä. Tilanteiden  toistuvuuden takia STUK lähetti Fortumille asiasta selvityspyynnön. Selvityspyynnössä STUK totesi, että Fortum voi jatkaa polttoainesiirtoja  vasta, kun STUK on arvioinut Fortumin esittämät korjaavat toimenpiteet riittäviksi vastaavien tapahtumien estämiseksi.

STUK sai 24.3. Fortumilta selvityksen, jossa on kuvattu välittömästi tehtävät korjaukset ja pitemmän aikavälin kehitystoimenpiteet. STUK antoi luvan jatkaa siirtoja 18.4.

STUK luokitteli tapahtuman INES-asteikolla luokkaan 1 eli poikkeukselliseksi turvallisuuteen vaikuttavaksi tapahtumaksi.  


Lisätietoja:

Toimistopäällikkö Simo Verta, puh. (09) 759 88 225
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Ydinturvallisuus
Päivitetty
19.4.2017 klo 10:04