Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tshernobylin ympäristön maastopalot eivät vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa

Tshernobylin ympäristön maastopalot eivät vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa

14.4.2020 klo 15:16
Tiedote

Metsää ja maastoa on tulessa Tshernobylin tuhoutuneen ydinvoimalaitoksen läheisyydessä Ukrainassa. Alueen maaperässä ja kasvillisuudessa on onnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivista cesiumia (Cs-137), jota voi vapautua paloissa ilmaan pieniä määriä.

Palossa vapautuvat aineet voivat kulkea pitkiä matkoja ja teoriassa on mahdollista, että niitä havaittaisiin Suomessakin. Ihmisten terveyden tai ympäristön kannalta haitallisia määriä Ukrainan metsäpaloista peräisin olevaa radioaktiivisuutta ei tänne voi kuitenkaan tulla. Pitoisuudet, vaikka ne palopaikalla olisivatkin alueella olevien työntekijöiden kannalta huomioon otettavia, laimenisivat matkalla tänne häviävän pieniksi.

Säteilyturvakeskus seuraa jatkuvasti ilman radioaktiivisuutta. Ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta seurataan kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Tämän valvonnan tulokset STUK julkaisee www-sivullaan Ulkoilman radioaktiiviset aineet. Mittauksissa havaitaan äärimmäisen pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

STUKilla on myös koko maan kattava automaattinen säteilyvalvontaverkko, jossa on 255 mittausasemaa. Asemien mittaustulokset päivittyvät STUKin Säteilytilanne tänään -sivulle.

Lisätietoja

Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila, puh. 09 759 88 437
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä