Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien käyttöä ei tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa

Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien käyttöä ei tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa

16.11.2017 klo 08:00
Verkkouutinen

Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien syöminen on turvallista, eikä niiden käyttöä tarvitse säteilyn vuoksi rajoittaa. Suurin osa lihasta saatavasta säteilyannoksesta aiheutuu luonnon radioaktiivisista aineista.

Suomessa lihansyönnistä saatava vuosittainen säteilyannos on hyvin pieni, vain noin 0,2 % suomalaisen saamasta keskimääräisestä vuotuisesta 3,2 millisievertin kokonaissäteilyannoksesta. Tšernobylin onnettomuudessa maatalousympäristöön päätyneet radioaktiiviset aineet nostivat vain vähäisessä määrin tuotetun lihan radioaktiivisuutta. Keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten Cesium-137 ja Stronium-90, aiheuttavat vain alle 5 % suomalaisten lihansyönnistä vuodessa saamasta säteilyannoksesta.

Tiedot selviävät Säteilyturvakeskuksen ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhteistyössä tekemästä  ympäristön säteilyvalvonnan osaohjelman raportista ”Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien radioaktiivisuus”. Hankkeen tarkoituksena oli kerätä tietoa luonnon radioaktiivisten aineiden sekä keinotekoisten radioaktiivisten aineiden pitoisuuksista kotimaisessa lihassa ja kananmunissa.  Hankkeessa selvitettiin myös Cesium-137-isotoopin alueellisia pitoisuuksia sekä pitoisuuksien muutosta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisestä ajasta tähän päivään.

Hankkeessa kerätyt näytteet koostuivat naudan-, sian-, broilerin - ja lampaanlihasta sekä kananmunista, ja niitä kerättiin vuosina 2014–2017 teurastamoista ja kananmunapakkaamoista eri puolilta Suomea. Tulosten pohjalta arvioitiin lihan ja kanamunien syönnistä aiheutuvaa vuosittaista keskimääräistä säteilyannosta kuluttajille.

Säteilyturvakeskus valvoo ympäristön säteilyturvallisuutta Suomessa. Ympäristön säteilyvalvonta muodostuu vuosittain toteutettavasta jatkuvasta ohjelmasta, 5-10 vuoden välein toteutettavista osaohjelmista sekä ydinvoimalaitosten ja kaivosten ympäristön säteilyvalvonnasta. Ympäristön säteilyvalvonta ohjelmassa valvotaan muun muassa ulkoista säteilyä ja elintarvikkeita.

Raportti: Suomessa tuotetun lihan ja kananmunien radioaktiivisuus (Julkari)

Säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta

Säteilyvalvonnan osaohjelmat

Lisätietoja:

Tarkastaja Meerit Kämäräinen, Meerit.Kamarainen@stuk.fi, Puh. 09 759 88 534

 

Elintarvikkeet ja juomavesi