Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Suomella on paljon annettavaa kansainväliseen ydinturvayhteistyöhön

Suomella on paljon annettavaa kansainväliseen ydinturvayhteistyöhön

4.4.2016 klo 14:30
Tiedote

STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana on tyytyväinen perjantaina 1.4.2016 Washingtonissa päättyneen ydinturvahuippukokouksen antiin. Huippukokousten sarjan tuloksena ydin- ja radioaktiivisten aineiden saaminen ja käyttäminen lainvastaiseen toimintaan on entistä vaikeampaa.

Suomi korosti Washingtonin kokouksessa kansallista kykyä havaita uhkatilanteet ja toimia niissä. Suomi korosti myös  kansainvälisen yhteistyön merkitystä ydinterrorismin estämiseen tarvittavassa tiedonvaihdossa ja harjoittelun välttämättömyyttä valmiuden ylläpitämiseksi.

Vaikka huippukokousten johdosta ydin- ja radioaktiivisten aineiden hallinta ja valvonta onkin parantunut, on riski niiden lainvastaiseen käyttöön edelleen olemassa ja työtä on jatkettava, toteaa pääjohtaja Tiippana. Washingtonin kokouksessa päätettiinkin siitä, kuinka ydinturvayhteistyötä jatketaan kansainvälisissä yhteistöissä huippukokousten nyt päättyessä. Olennainen rooli jatkotyössä on Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä, IAEA:lla. Seuraavan kerran asiaa käsitellään ministeritason konferenssissa Wienissä joulukuussa 2016.

Washingtonin kokouksen yhteydessä 23 maata ja INTERPOL julkistivat yhdessä Suomen valmisteleman julkilausuman, jossa maat ilmoittavat kehittävänsä radioaktiivisten aineiden havaitsemisjärjestelmiään niin, että aineiden lainvastainen käyttö saadaan entistä paremmin estettyä. Pääjohtaja Tiippanan mukaan julkilausuma on tärkeä, sillä se parantaa toteutuessaan turvallisuutta sekä avaa uusia mahdollisuuksia kansallisen ja alueellisen toiminnan kehittämiseen.  

Suomella on tällä alueella  myös konkreettista annettavaa, sillä täällä on viranomaisten yhteistyönä kehitetty  säteilymittausten etätukijärjestelmä. Järjestelmän  avulla STUKin säteilyasiantuntija voi tosiaikaisesti seurata, analysoida ja kommentoida esimerkiksi Tullin tekemiä mittauksia. TEKESin osittain rahoittamassa REPO-projektissa, joka päättyy huhtikuun 2016 lopussa, suomalaiset yritykset ovat kehittäneet järjestelmästä kaupallisen version, jota voidaan viedä myös muihin maihin.

Suomi nosti kokouksessa esiin myös ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen turvaamisen loppusijoituksessa. Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa aloittamassa loppusijoittamisen ja luo osaamista sekä teknologiaa valvonnan ja turvajärjestelmien toteuttamiseksi.

Statement on National Nuclear Detection Architectures

Lisätietoja:
Pääjohtaja Petteri Tiippana, puh. (09) 759 88 200
Johtava asiantuntija Kari Peräjärvi, puh. (09) 759 88  705
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

www.stuk.fi
www.facebook.com/sateilyturvakeskus
www.twitter.com/STUK_FI

 

Säteilyturvakeskus, Säteilyvaaraan varautuminen