Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUKissa kehitettiin uusi laite nopeaan alfasäteilyn mittaukseen

STUKissa kehitettiin uusi laite nopeaan alfasäteilyn mittaukseen

10.11.2016 klo 12:23
Verkkouutinen

STUKissa kehitetty uusi alfasäteilyn mittalaite on tarkoitettu kenttäkäyttöön. Laite mahtuu  selkäreppuun ja sen avulla voidaan löytää entistä paremmin ja nopeammin radioaktiivisten aineiden saastuttamia paikkoja.

Vain riittävän tarkalla mittalaitteella mittaamalla selviää, onko joku paikka radioaktiivisten aineiden saastuttama. Alfasäteilyä lähettävien radioaktiivisten aineiden löytäminen on erityisen hankalaa, koska alfasäteilyn vaikutus ulottuu ilmassa vain muutamien senttimetrien päähän. Silti alfasäteily on vaarallista, jos sitä lähettävää ainetta joutuu kehon sisään.

Perinteisesti mittaukset tehdään niin, että epäillystä paikasta otetaan näyte, joka toimitetaan laboratorioon. STUKissa kehitetty uusi laite mahdollistaa tarkat mittaukset paikan päällä, suoraan mitattavasta pinnasta. Näin mittaustulokset saadaan huomattavasti nopeammin kuin ennen.

Uusi laite kykenee analysoimaan, mistä säteilevästä aineesta on kyse. Se pystyy myös lähettämään mittaustulokset saman tien tarkempaan analyysiin. Nopeus on tärkeää, jos saastuminen voi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Oikeat suojelutoimenpiteet on syytä valita ja toteuttaa ripeästi.

Reppuun mahtuva alfasäteilyn mittauslaite

Alfasäteilyä lähettävät radioaktiiviset aineet täytyy mitata läheltä. Reppuun mahtuva mittauslaite on hyvä ja nopea löytämään alfasäteilijät tasaisilta pinnoilta.

 

Laitteen kehittämisestä vastannut ylitarkastaja Roy Pöllänen toteaa, että joissain tapauksissa laitteella voidaan tehdä puolessa tunnissa työ, joka aiemmin olisi vienyt monta päivää.

Laite on tehokas, mutta ei kuitenkaan korvaa laboratorioita. Se toimii hyvin tasaisten pintojen mittaamisessa. Monissa tapauksissa näytteen mittaaminen laboratoriossa on yhä ainoa luotettava tapa mitata alfasäteilyä.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Roy Pöllänen, puh. (09) 759 88 425
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Tietoa alfasäteilystä muustakin ionisoivasta säteilystä

Säteilyvaaraan varautuminen