Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUKin mittausasemien suodattimiin tarttui radioaktiivista rautaa

STUKin mittausasemien suodattimiin tarttui radioaktiivista rautaa

6.5.2019 klo 13:15
Verkkouutinen

Radioaktiivisen raudan lisäksi Säteilyturvakeskuksen Kotkassa ja Helsingissä huhtikuun puolenvälin jälkeen keräämissä pintailman hiukkasnäytteissä oli radioaktiivista niobiumia, zirkoniumia, kobolttia, ja mangaania. Helsingissä kerätyssä näytteessä oli mukana myös radioaktiivista jodia. Kerääjiin tarttuneet radioaktiivisten aineiden määrät olivat hyvin pieniä joten aineiden pitoisuudet ilmassa ovat olleet turvallisuuden kannalta mitättömiä.

Aineiden alkuperää ei tiedetä, mutta kerääjiin tarttuneiden aineiden kirjo antaa viitteitä niiden alkuperästä. Ensinnäkin aineet ovat ihmisen toiminnasta aiheutuvia. Toiseksi kyseisten aineiden yhteisesiintyminen viittaa siihen, että ne ovat peräisin ydinvoimalaitoksen polttoaineesta – joko reaktorista tai käytetyn polttoaineen käsittelystä. STUK on selvittänyt, että aineet eivät ole kuitenkaan peräisin kotimaisista ydinvoimalaitoksista.

STUKilla on kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa keräysasemat, joilla se seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmassa. Kerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa ovat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisuuden määrä ja selvittää, mistä radioaktiivista aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

Ulkoilman radioaktiiviset aineet STUKin nettisivuilla.

Lisätietoja:
Tarkastaja Tero Karhunen, puh. (09) 759 88 612
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

 

Säteily ympäristössä
Päivitetty
6.5.2019 klo 13:22