Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUKin kolmannesvuosiraportti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta

STUKin kolmannesvuosiraportti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta

20.5.2021 klo 11:30
Tiedote

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy etenee kohti loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen jättämistä. Säteilyturvakeskus (STUK) hyväksyi huhtikuussa Eurajoen Olkiluodon kallioperään louhittavien loppusijoitustunneleiden kalliotekniset suunnitteluaineistot ja teki huhtikuun lopussa tunneleiden aloitusvalmiustarkastuksen. Hyväksytyn tarkastuksen jälkeen loppusijoitushankkeesta vastaava Posiva Oy saattoi aloittaa loppusijoitustunneleiden louhimisen.

STUK toteaa vuoden ensimmäisessä loppusijoitushankkeen valvonnan kolmannesvuosiraportissaan, että valvonnassa kiinnitetään nimenomaan huomio hankkeen turvallisuuteen. Esimerkiksi aikataulun mahdollinen kiristäminen ei saa turvallisuuteen vaikuttaa. Tämänhetkistä turvallisuustilannetta STUK luonnehtii raportissa kohtuullisen hyväksi.

Kolmannesvuosiraportissa STUK kertoo esimerkiksi, että alkuvuoden aikana Posiva on tehnyt yksityiskohtaisia suunnitelmia käytetyn ydinpolttoaineen, sen siirtosäiliön ja loppusijoituskapselin siirtämisestä ja nostamisesta. Tätä koskevaa aineistoa on paljon, ja STUK on ottanut sen tarkastamiseen avukseen ulkopuolisen tarkastuslaitoksen.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen, puh. (09) 759 88 377
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
2.7.2021 klo 13:45