Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUKin dosimetrialaboratoriolle kansainvälistä tunnustusta

STUKin dosimetrialaboratoriolle kansainvälistä tunnustusta

21.9.2021 klo 08:15
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen Dosimetrialaboratorio on valittu Kansainvälisen paino- ja mittakomitean (CIPM) ionisoivan säteilynneuvoa-antavan komitean (CCRI) dosimetriaryhmän jäseneksi. Jäsenyys on huomattava tunnustus suomalaiselle säteilymittausosaamiselle.

Säteilymittarin kalibrointi, Reetta Nylund​​​​​​​Erikoistutkija Reetta Nylund asentaa sädehoidon mittauksiin käytettävää säteilymittaria kalibrointia varten.

STUKin Dosimetrialaboratorion jäsenyys merkitsee sitä, että sen katsotaan olevan kansainvälisesti tunnustettu ja erittäin korkeatasoinen. Johtava asiantuntija Paula Toroi toteaakin, että jäsenyys on merkittävä kansainvälinen askel STUKin Dosimetrialaboratoriolle. Komitean jäsenyys tarjoaa laboratoriolle erinomaiset kansainväliset vaikutusmahdollisuudet dosimetriaan liittyvässä kehityksessä korkeimmalla mahdollisella tasolla.

”Jäsenyys tarkoittaa sitä, että STUK on entistä tiiviimmin mukana kansainvälisessä yhteistyössä kehittämässä säteilymittausten tarkkuutta ja parantamassa kaikkialla maailmassa tehtävien säteilymittausten vertailukelpoisuutta”, Toroi kertoo.

Kansainvälinen paino- ja mittakomitea, CIPM, on kansainvälistä metrisopimusta toimeenpaneva elin. Samalla tavalla kuin metrin mitan ja kilogramman massan pitää olla sama kaikkialla maailmassa, pitää myös säteilymittauksessa käytettävien yksiköiden olla vertailukelpoiset.

Suomessa ionisoivan säteilyn kansallisia mittanormaaleja pitää yllä STUK. Mittanormaalien avulla STUKin Dosimetrialaboratorio kalibroi säteilymittareita, mikä on perusta mittausten kansainväliselle vertailukelpoisuudelle.  

CIPM, International Committee for Weights and Measures = Kansainvälinen paino- ja mittakomitea

CCRI, Consultative Committee for Ionizing Radiation = Ionisoivan säteilyn neuvoa-antava komitea

Tietoa mittanormaalitoiminnasta STUKin nettisivuilla
Tietoa säteilymittauksista STUKin nettisivuilla

Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Paula Toroi, puh. (09) 759 88 700
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteilyturvakeskus
Päivitetty
21.9.2021 klo 08:25