Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK tarjoaa 200 ilmaista radonmittausta Enontekiön, Humppilan, Laitilan ja Ruoveden asukkaille

STUK tarjoaa 200 ilmaista radonmittausta Enontekiön, Humppilan, Laitilan ja Ruoveden asukkaille

27.1.2015 klo 10:00
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää helmikuussa Ilman radonia -kampanjan Enontekiöllä, Humppilassa, Laitilassa ja Ruovedellä. Asukkaille tarjotaan 200 ilmaista radonmittausta ja loput mittaukset kampanjahintaan edullisesti. Tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia. Ilman radonia -kampanjan päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien määrän vähentäminen.

Kampanjaan valituissa kunnissa sisäilman radonpitoisuus on mitattu suhteellisen harvoista kodeista, vaikka radonpitoisuudet voivat olla korkeita. Kampanjaan valituilla alueilla on tähän mennessä mitattu sisäilman radonpitoisuus yhteensä noin 500 asunnossa. Enontekiöllä, Humppilassa ja Ruovedellä yli kolmasosassa mitatuista asunnoista on radonkaasua enemmän kuin 200 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3). Samoissa kunnissa reilussa viidenneksessä radonpitoisuus on niin korkea, yli 400 Bq/m3, että asuntoihin pitää tehdä radonkorjaus.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan uudet asunnot pitäisi rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3. Minkään asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Viime vuonna voimaan tulleen EU-direktiivin seurauksena tämä enimmäisarvo lasketaan vuoteen 2018 mennessä arvoon 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle.

 ”Laitilassa mittaustulokset eivät ole yhtä hälyttäviä kuin kolmessa muussa kunnassa. Toivomme kuitenkin myös sieltä paljon innokkuutta mitata oman kodin radonarvot, jotta Laitilan alueen radontilanteesta saadaan lisää tietoa”, toteaa tarkastaja Tuukka Turtiainen STUKista.
Kampanjatarjouksena ilmainen mittaus kahdellesadalle ensimmäiselle

Helmikuun aikana Enontekiöltä, Humppilasta, Laitilasta tai Ruovedeltä tulleet 200 ensimmäistä radonmittaustilausta ovat ilmaisia. Ilmaiset mittaukset on tarkoitettu niille, joiden asuntoa ei ole aiemmin mitattu. Mitattavaa asuntoa kohti voi tilata yhden ilmaisen mittauspurkin. Loput kampanjatilaukset voi hankkia edullisesti hintaan 40,18 € / purkki. Mittauksen normaali verkkokauppahinta on 53,20 € / purkki.

Ilmaisen mittauksen saa tekemällä tilauksen sähköpostilla osoitteeseen ilmanradonia(at)stuk.fi. Tilaukseen merkitään etunimi, sukunimi, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka ja puhelinnumero. Tilaus kannattaa tehdä nopeasti, sillä vain 200 ensimmäistä saa ilmaisen mittauksen! Jos käytössä ei ole sähköpostia, ilmaisen mittauksen voi tilata myös puhelimitse virka-aikaan (09) 759 88 552/Jaana Joenvuori.

Radonin mittaaminen on helppoa: STUK toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin. Mittauspurkki sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä Säteilyturvakeskukseen kirjekuoressa. Mittaustulos postitetaan tilaajalle kolmen kuukauden kuluessa.

Radonkorjaus kannattaa – turvaa perheesi terveys

Radonpitoisuuden pienentämiseen on olemassa helppoja ja toimivia tekniikoita. Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto. Tehokkain korjausmenetelmä on radonimuri. Jossakin tapauksessa pelkkä huonosti toimivan ilmanvaihdon säätäminen voi riittää.

”Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin vain 2500 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuus tunnetaan”, korostaa tarkastaja Tuukka Turtiainen.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa noin 300 keuhkosyöpää vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

”Radon on yksi merkittävimmistä ympäristöaltisteista ja tärkein yksittäinen säteilyannosta aiheuttava tekijä Suomessa. Säteilyannos kertyy ihmiselle koko eliniän ajan, joten on tärkeää, että etenkin lapsia suojellaan ylimääräiseltä radonilta”, kertoo Turtiainen.

Maaperän radonpitoinen ilma pääsee asuntoon perustuksissa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta. Radon on pien- ja rivitalojen ongelma sekä kerrostaloissa maata vasten sijaitsevien asuntojen ongelma.

Ilman radonia -kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa.

Hyödyllisiä linkkejä, joista lisää radontietoa

Ilman radonia -kampanjajuliste helmikuu 2015 (pdf)

Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista:

Suomen radonkartat

Radonpitoisuudet postinumeroalueittain
Kampanjaan kuuluvan radonmittauksen tilaus

Ilmaisen radonmittauksen voi tilata alkaen maanantaina 2. helmikuuta 2015 klo 8:00 sähköpostiosoitteesta ilmanradonia(at)stuk.fi
(Jos käytössäsi ei ole sähköpostia, tilauksen voi tehdä myös puhelimitse klo 9.00-16.00: (09) 759 88 552/Jaana Joenvuori.)

Mitattavaa asuntoa kohti voi tilata yhden ilmaisen mittauspurkin. Ilmaisia tilauksia 200 ensimmäiselle. Loput kampanjatilaukset voi hankkia edullisesti hintaan 40,18 € / purkki, mainitse tilauksessa kampanjakoodi 2021 Radonmittauksen voi tilata verkkokaupasta.

Lisätietoja:
Tarkastaja Tuukka Turtiainen, STUK, puh. (09) 759 88 473
Tiedottaja Hilkka Karvinen, STUK, puh. (09) 759 88 478

Radon
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:48