


Sisältöjulkaisija
STUK sottasi mittausautonsa cesiumilla - työntekijöille pieni lisäannos säteilyä
Ihmisten radioaktiivisuusmittaukseen käytettävästä mittausautosta löytyi ylimääräistä radioaktiivista cesiumia viime viikolla. STUK oli tuolloin mittaamassa padasjokelaisten radioaktiivisuutta. Kenenkään terveys ei vaarantunut, mutta STUK selvittää tapahtuman syyt perinpohjaisesti.
STUK teki 16.–18. kesäkuuta Padasjoella kokokehomittauksia selvittääkseen radioaktiivisen cesiumin määrää paljon luonnontuotteita syövissä ihmisissä. Mittaukset ovat osa seurantatutkimusta, joka aloitettiin vuonna 1986, Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen. Ensimmäisten maanantaina 16.6. tehtyjen mittausten jälkeen STUKin työntekijät havaitsivat taustasäteilymittauksia tehdessään laboratoriossa normaalia enemmän radioaktiivista cesiumia. Säteilyn lähteeksi paljastui lyijysuojus, jossa säilytettiin mittauslaitteiston tarkastamisessa käytettyä säteilylähdettä. Suojuksen pintaan oli tarttunut cesiumin radioaktiivista muotoa Cs-137:ää.
Padasjoella mittauksista vastanneen STUKin laboratorionjohtaja Maarit Muikun mukaan ylimääräisen radioaktiivisuuden havaitsemisen jälkeen laboratoriotilat puhdistettiin. Samassa yhteydessä varmistuttiin siitä, että ihmisten terveys ei ollut vaarantunut, tiloissa oleskelulle ei ollut estettä eikä mittausten tarkkuus kärsinyt. Likaantunut lyijysuojus suljettiin tiiviisti muovipusseihin ja siirrettiin mittaustilan ulkopuolelle, jotta siinä oleva cesium ei häiritsisi kokokehomittauksia tai leviäisi enää muualle. Näiden toimenpiteiden jälkeen mittaamista jatkettiin.
STUKin tekemien selvitysten mukaan lyijysuojusta käsitelleet STUKin työntekijät ovat voineet saada tapahtuman takia enintään 15 mikrosievertin ylimääräisen säteilyannoksen. Oletettavasti annos oli kuitenkin huomattavasti tätä pienempi. Pieniä määriä radioaktiivista cesiumia oli myös ihmisten mittaamiseen käytetyn laitteiston pinnoilla. Mitattavana käyneille padasjokelaisille olisi tästä voinut koitua korkeintaan yhden mikrosievertin ylimääräinen säteilyannos.
Näin pienet säteilyannokset eivät vaikuta ihmisten terveyteen. 15 mikrosievertiä on säteilyannos, jonka suomalainen saa ulkoilmassa ollessaan luonnon säteilylähteistä noin kuudessa päivässä tai yhteensä viiden tunnin edestakaisella lentomatkalla Keski-Eurooppaan. Yhden mikrosievertin säteilyannoksen saa Suomessa normaalista taustasäteilystä noin kymmenessä tunnissa.
Syytä säteilysuojan saastumiseen ei vielä tiedetä ja se on yksi selvitettävistä asioista, sanoo STUKin Ympäristön säteilyvalvonta -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen. Hänen mukaansa STUKin täytyy myös kehittää ohjeistoaan ja käytäntöjään niin, että mitään vastaavaa ei enää tapahdu.
STUKin kokokehomittauksiin osallistui Padasjoella 54 henkilöä. STUK on ollut heihin yhteydessä ja selvittänyt tapahtuneen. Heille on myös tarjottu mahdollisuutta tulla STUKiin mittauttamaan radioaktiivisuutensa uudelleen.
Lisätietoja:
Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596
Laboratorionjohtaja Maarit Muikku, puh. (09) 759 88 509
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208