Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK selvittää, mitä suomalaiset tietävät UV-säteilyn terveysvaikutuksista

STUK selvittää, mitä suomalaiset tietävät UV-säteilyn terveysvaikutuksista

12.6.2014 klo 11:00
Tiedote

Ihosyövät ovat yleisiä, mutta ne on helppo ehkäistä. Säteilyturvakeskus (STUK) selvittää internet-kyselyllä, mitä suomalaiset tietävät auringon UV-säteilyn terveysvaikutuksista sekä sitä, miten he ottavat aurinkoa ja miten siltä suojautuvat.

Auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on merkittävin melanooman ja muiden ihosyöpien aiheuttaja. UV-säteily aiheuttaa eri arvioiden mukaan noin 50 - 90 prosenttia ihosyövistä syöpätyypistä riippuen.

Ihosyöpien ilmaantuvuus on Suomessakin ollut kasvussa viime vuosikymmeninä ja ilmaantuvuuden ennustetaan kasvavan edelleen väestön ikääntyessä. Suomalaisten vaalea ihotyyppi on erityisen herkkä auringon UV-säteilylle.

Ihosyövät ovat periaatteessa helposti ehkäistävissä, sillä niiden syntyyn vaikuttavat tekijät ovat tiedossa. Lisäksi UV-säteilyltä suojautumisen keinot ovat melko yksinkertaisia. Suojaavan vaatetuksen käyttö, varjossa pysytteleminen sekä aurinkosuojavoiteen käyttö ovat tehokkaita keinoja ihosyöpäriskin vähentämiseksi.

Auringolta suojautuminen on erityisen tärkeää lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta myös ihon palaminen auringossa aikuisiällä lisää ihosyövän riskiä.

Kyselyllä lisää tietoa suomalaisten riskitietoisuudesta

STUK toteuttaa kesän aikana sähköisen kyselyn UV-riskitietoisuudesta. Kyselyllä selvitetään, miten suomalaiset kokevat UV-säteilyn riskitekijänä terveydelle. Lisäksi selvitetään suomalaisten auringonottotapoja sekä keinoja suojautua UV-säteilyltä.

STUK jakaa kyselyä STUKin Facebook- ja Twitter-tilien kautta sekä STUKin Säteilyuutiset-uutiskirjeessä. Lisäksi kyselyyn voi vastata Finnmatkojen uutiskirjeen ja Facebook-sivun kautta.

Osallistu sinäkin, voit voittaa kesäisen tuotepaketin

Myös Sinä voit vastata kyselyyn, johon pääset seuraavasta linkistä:

Kysely sulkeutui 26.6.2014.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan kymmenen kesäistä tuotepakettia, johon kuuluu rantakassi, pyyhe sekä aurinkosuojavoidetta.

 

Lisätietoja:
Tutkija Katja Kojo, puh. (09) 759 88 472

UV-säteily
Päivitetty
19.5.2017 klo 12:49