Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK päätti: Posiva voi aloittaa loppusijoituslaitoksen rakentamisen

STUK päätti: Posiva voi aloittaa loppusijoituslaitoksen rakentamisen

29.11.2016 klo 09:29
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) päätti 25. marraskuuta, että Posiva voi aloittaa käytetyn ydinpolttoaineen maanalaisten loppusijoitustilojen rakentamisen Eurajoen Olkiluodossa. Päätöksessä STUK toteaa, että  Posivalla on valmius loppusijoituslaitoksen rakentamisluvan alaisen työn aloittamiseen.

Rakentamisluvan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle Posiva sai valtioneuvostolta vuoden 2015 marraskuussa. Ydinenergia-asetuksen mukaan ydinlaitoksen rakentamista ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin STUK on tarkastanut rakentamista koskevat asiakirjat ja  suunnitelmat. STUKin on todettava, että turvallisuuteen vaikuttavat tekijät on otettu huomioon riittävän hyvin.

Ennen perjantaina tekemäänsä päätöstä STUK tarkasti kesän ja syksyn aikana Posivan organisaation valmiutta rakentamiseen Posivan toimittamista asiakirjoista ja tekemällä tarkastuskäyntejä. Tarkastuksissa arvioitiin esimerkiksi Posivan henkilöresursseja, projektijohtamista, laadunhallintaa, turvallisuuskulttuuria, suunnittelutoimintaa, kalliorakentamista, rakentamisen vaikutusten monitorointia sekä turvajärjestelyjä sekä ydinmateriaalivalvontaa.

Ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvonta -osaston johtaja Jussi Heinonen STUKista muistuttaa, että STUK teki kattavan arvion suunniteltujen ydinlaitosten turvallisuudesta ja Posivan organisaatiosta rakentamislupaa varten noin kaksi vuotta sitten.  ”Vuoden 2014 lopun jälkeen Posiva on tarkentanut suunnitelmiaan ja tehnyt myös muutoksia organisaatioonsa. Tästä syystä nyt oli tarvetta tarkastella uudelleen kokonaisuutena Posivan organisaatiota ja sen  valmiutta rakentamiseen.”

STUK valvoo Posivaa yksityiskohtaisesti myös rakentamisen aikana.  STUK tarkastaa, että työn eri vaiheissa tarvittavat  tekniset suunnitelmat ovat turvallisuusvaatimusten mukaiset. Esimerkiksi maanpäälle tulevan kapselointilaitoksen rakentamista Posiva ei voi aloittaa ennen kuin STUK on tarkastanut suunnitelmat ja tehnyt niistä tarvittavat päätökset.

Posiva on rakentanut loppusijoituspaikalla yli kymmenen vuoden ajan maanalaista tutkimustilaa, Onkaloa. Onkalon rakentaminen ei ole ollut rakentamisluvan alaista, mutta sen rakentaminen on todettu eduskunnan hyväksymässä periaatepäätöksessä. Koska Onkalosta tulee osa loppusijoituslaitoksen kokonaisuutta, STUK on kuitenkin valvonut sitä ydinlaitosten rakentamisen periaatteiden mukaisesti.

Lisätietoja:

STUKin päätös ja perustelumuistio

Johtaja  Jussi Heinonen, puh. (09) 759 88 679
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Ydinturvallisuus