Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK neuvoo, miten kodeissa päästään eroon syöpää aiheuttavasta radonista - Radontalkoiden asukasilta Lahdessa 25.5.2015

STUK neuvoo, miten kodeissa päästään eroon syöpää aiheuttavasta radonista - Radontalkoiden asukasilta Lahdessa 25.5.2015

13.5.2015 klo 13:00
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) kertoo asukastilaisuudessa 25.5. klo 18–20 radonkorjauksista ja radonin torjunnasta uudisrakentamisessa. Tilaisuus liittyy viime talvena järjestettyihin Päijät-Hämeen radontalkoisiin.

STUK, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ympäristöterveyskeskus, Lahden kaupunki ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestävät radontalkoiden asukasillan Lahden kaupungin pääkirjaston auditoriossa, Kirkkokatu 31, 15140 Lahti. Asiantuntijat kertovat tilaisuudessa Päijät-Hämeen radontilanteesta, korjauksista radonpitoisuuden alentamiseksi sekä radonin torjunnasta uudisrakentamisessa. Aikaa on varattu myös kysymyksille ja neuvonnalle. Tilaisuuteen voivat osallistua viime talvena radonmittauksen kodissaan tehneet, mutta myös muut oman kodin sisäilman laadusta kiinnostuneet.

Radonpitoisuus voi olla haitallisen korkea omakotitaloissa, rivitaloissa sekä kerrostalojen alimmissa kerroksissa. Yleensä radonin määrää huoneilmassa voidaan kuitenkin pienentää edullisesti. Vaivattominta radonin torjunta on, kun se otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa.

Taloyhtiö vastaa radonkorjauksista

Radonkorjaukset ovat yleensä rakennuksen omistajan, kuten taloyhtiön, vastuulla. Mikäli radonin vuosikeskiarvo ylittää arvon 400 becquereliä kuutiometrissä eikä rakennuksen omistaja silti ryhdy korjaustoimenpiteisiin, voi terveydensuojeluviranomainen kehottaa asuntojen ja muiden oleskelutilojen haltijoita ja omistajia ryhtymään toimenpiteisiin sisäilman radonpitoisuuden pienentämiseksi.

Radon aiheuttaa 300 keuhkosyöpää vuosittain

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen jalokaasu, jota syntyy maaperässä uraanin hajoamistuotteena. Sisätiloihin se pääsee muun muassa lattian raoista.

Radon ja sen hajoamistuotteet kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkoihin, mikä lisää keuhkosyövän riskiä. Vuosittain Suomessa sairastuu noin 300 ihmistä radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään.
Ilmoittautuminen tilaisuuteen

Ilmoittautuminen viimeistään 25.5.2015 jaana.joenvuori(a)stuk.fi. Ilmoittautua voi myös paikan päällä.

Ilmoittautuminen netissä ja lisätietoja tilaisuudesta.

Lisätietoja:

Tarkastaja  Olli Holmgren, puh. (09) 759 88 555
Tiedottaja  Hilkka Karvinen, puh. (09) 759 88 478

Radon
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:52