Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK kutsuu Pirkanmaan asukkaita mittaamaan kotiensa radonpitoisuutta

STUK kutsuu Pirkanmaan asukkaita mittaamaan kotiensa radonpitoisuutta

10.12.2015 klo 12:57
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) tarjoaa Pirkanmaan alueen 22 kunnan asukkaille radonmittauksia alennettuun hintaan. Joulu-tammikuussa järjestettävän Ilman radonia -kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia, ja antaa neuvoja radonpitoisuuden alentamiseen. Ilman radonia -kampanjan päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien vähentäminen.

”Valitsimme Pirkanmaan kampanja-alueeksi, koska alueen kunnissa sisäilman radonpitoisuus on mitattu vain harvoissa kodeissa. Kuitenkin alueella olevien harjujen takia radonpitoisuudet voivat olla korkeita”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Pirkanmaalla radonpitoisuus on mitattu vasta 13 prosentissa pientaloasunnoista. Mitattujen asuntojen radonpitoisuuden keskiarvo on 270 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3). STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Viime vuonna voimaan tulleen EU-direktiivin myötä tämä enimmäisarvo laskee vuoteen 2018 mennessä 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle. Uudet asunnot pitäisi jo nyt rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3.

Pirkanmaalla enimmäisarvon ylityksiä löytyy kaikissa kunnissa, erityisesti Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Ruovedellä, Pälkäneellä, Nokialla ja Ylöjärvellä. Jopa 20 prosentissa Tampereella mitatuista pientaloasunnoista radonpitoisuus on ollut yli 400 Bq/m3.

Radonpitoisuudet voivat vaihdella paljon jo pienelläkin alueella. Säteilyturvakeskuksen internetsivuilta löytyy radonmittausten tilastoja kunnittain ja postinumeroalueittain. Pirkanmaan postinumeroalueista suurimmat radonpitoisuudet löytyvät Pispalasta ja Länsi-Amurista. Muita korkean radonpitoisuuden postinumeroalueita ovat Ruovesi Keskus-Nenonen, Vehkajärvi, Rahola, Messukylä, Lentävänniemi, Suorama, Kaivanto, Tahmela, Ylöjärvi Keskus, Tesoma, Keskussairaala-alue-Kauppi, Lamminpää, Mouhijärvi Keskus, Nattari, Epilä, Luoteis-Tampere, Kuhmajärvi, Kankaantaka, Haukiluoma-Ikuri, Kulju ja Pälkäne Keskus.

Pispalassa mittauksia on jo tehty melko hyvin, mutta muilla postinumeroalueilla yli puolet pientaloasunnoista on vielä mittaamatta. Erityisesti mittauksia kannattaa tehdä alueilla 34600 Ruovesi Keskus-Nenonen ja 38460 Mouhijärvi Keskus. Niissä radonpitoisuudet ovat olleet korkeita, mutta vasta pieni osa asunnoista on mitattu.

Kampanjatarjouksena STUKin radonmittaus 43,40 € hintaan

Kampanjatarjouksena Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisen, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven asukkaat voivat tilata radonmittauksen alennettuun hintaan 43,40 € / mittauspurkki STUKin verkkokaupasta käyttäen kampanjakoodia 2122. Mittauksen normaali verkkokauppahinta on 57,04 € / mittauspurkki. Tarjous on voimassa 31.1.2016 saakka ja se on rajattu 5000 mittauspurkkiin.

Radonin mittaaminen on helppoa: STUK toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin. Mittauspurkki sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä Säteilyturvakeskukseen kirjekuoressa. Kolmen kuukauden kuluessa palautuksesta STUK postittaa mittaustuloksen tilaajalle ja mikäli radonpitoisuus osoittautuu korkeaksi, voi STUKin radonasiantuntijoilta kysyä neuvoa pitoisuuden alentamiseen. STUK järjestää kampanjaan osallistuneille myös asukasillan, jossa asukkaat voivat keskustella radonasiantuntijoiden kanssa radonkorjauksista.

Radonmittauksen voi tilata myös muista hyväksynnän saaneista yrityksistä. Yritysten sivuilta löytyy tietoa mittausten tilaamisesta ja hinnoista.

Radonkorjaus kannattaa – turvaa perheesi terveys

Radonpitoisuuden pienentämiseen on olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmä ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia, parhaimmillaan jopa 99 prosenttia. Joissakin tapauksissa pelkän huonosti toimivan ilmanvaihdon korjaaminen voi riittää.

”Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin vain 2500 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuuden tiedetään olevan pieni”, arvioi Olli Holmgren.

STUK järjestää Pirkanmaan kampanjan päätyttyä korjausrakentajille radonkorjauksesta imaisen koulutuspäivän torstaina 11.2.2016.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Maaperän radonpitoinen ilma pääsee asuntoon alapohjassa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta.

Radonin arvioidaan liittyvän Suomessa noin 300 keuhkosyöpään vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

”Radon on yksi merkittävimmistä ympäristöaltisteista ja tärkein yksittäinen säteilyannoksen aiheuttaja Suomessa. Säteilyannos kertyy ihmiselle koko eliniän ajan, joten on tärkeää, että etenkin lapsia suojellaan ylimääräiseltä radonilta”, kertoo Holmgren.

Ilman radonia -kampanja on sosiaali- ja terveysministeriön tukema.

Lisätietoja

Tarkastaja Olli Holmgren, STUK, puh. (09) 759 88 555
Tiedottaja Leena Hietanen, STUK, puh. (09) 759 88 215

STUKin verkkokauppa
Hyväksytyt radonmittausmenetelmät/yritykset
Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista Radonkartat ja radonpitoisuudet postinumeroalueittain:
 

Radon
Päivitetty
18.5.2017 klo 12:08