Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK käynnisti radonkampanjan Kanta-Hämeessä

STUK käynnisti radonkampanjan Kanta-Hämeessä

24.11.2016 klo 13:59
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) haluaa kohdistaa Kanta-Hämeen asukkaiden huomion sisäilman radonin aiheuttamaan keuhkosyöpäriskiin käynnistämällä alueella radonkampanjan. Kampanjan tavoitteena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia, ja ohjata asukkaita radonpitoisuuden alentamiseen. Kanta-Häme on yksi pahimpia radonalueita Suomessa.

Puolet suomalaisten säteilyannoksesta tulee radonista. Se on näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu sisäilmaan maaperästä. Pitkäaikainen altistus radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti. Suurin radonaltistus saadaan kodeissa.

”Kanta-Häme on yksi viidestä korkean radonpitoisuuden maakunnasta. Alueella on mitattu paljon suuria radonpitoisuuksia”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista. Esimerkiksi Hämeenlinnassa tehdyt mittaukset kertovat, että lähes 40 prosentissa pientaloista radonpitoisuutta olisi syytä alentaa, Hausjärvellä, Humppilassa ja Janakkalassa reilusti yli 40 prosentissa. Erityisen korkeita pitoisuudet ovat olleet Hämeenlinnan Torvoilassa ja Humppilan Keskuksessa.

Radonpitoisuudet voivat vaihdella paljon jo pienelläkin alueella. Säteilyturvakeskuksen internetsivuilta löytyy radonmittausten tilastoja kunnittain ja postinumeroalueittain. Radonia voi olla liikaa millä alueella tahansa.

Kampanjamittauksia tammikuun loppuun asti

”Rohkaistaksemme Kanta-Hämeen asukkaita mittaamaan kotiensa radonpitoisuutta kävimme lauantaina 19. marraskuuta Hämeenlinnassa keskustelemassa radonin vaaroista ja jakamassa 150 ilmaista radonmittausta. Tammikuun loppuun asti STUK tarjoaa lisäksi Kanta-Hämeen asukkaille mahdollisuuden tilata radonmittaus kampanjahintaan”, Olli Holmgren kertoo.

STUKin verkkokaupasta Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisen, Lopin, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän asukkaat voivat tilata radonmittauksen kampanjan ajan hintaan 43,40 € / mittauspurkki. STUKin normaali verkkokauppahinta on 57,04 € / purkki. Verkkokaupan tilaukseen tulee laittaa kampanjakoodi 2123 ja mittauspaikan postinumero, jonka on oltava kampanja-alueella.

Mittaaminen on helppoa

Radonpitoisuus selviää vain mittaamalla. Mittauskausi on marraskuun alusta huhtikuun loppuun. STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Tiedot muista radonmittauksia tarjoavista toimijoista löytyvät STUKin nettisivuilta.

”Mittaus tehdään sijoittamalla mittauspurkki kahdeksi kuukaudeksi makuu- tai olohuoneeseen. Mittausajan päätyttyä purkki palautetaan analysoivaksi ja tulosten lisäksi tilaaja saa suosituksen korjaustarpeesta, jos radonpitoisuus on liian korkea”, Olli Holmgren selventää.

Säteilyturvakeskuksen nettisivuilla on lista yrityksistä, jotka ovat ilmoittaneet tarjoavansa radonkorjauspalveluita. Lisäksi Kanta-Hämeen kampanjan päätyttyä STUK järjestää korjausrakentajille radonkorjauksesta ilmaisen koulutuspäivän Hämeenlinnassa keskiviikkona 15.2.2017.

Lisätietoja

Tarkastaja Olli Holmgren, STUK, puh. (09) 759 88 555
Tiedottaja Leena Hietanen, STUK, puh. (09) 759 88 215

STUKin verkkokauppa 
Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista: http://www.radon.fi
Suomen radonkartat
Pientalojen radonpitoisuudet postinumeroalueittain
Radonmittauksia tarjoavat toimijat
Radonkorjauksia ja radonturvallisia perustuksia tarjoavia yrityksiä
 

Radon
Päivitetty
17.5.2017 klo 16:11