Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK järjestää tammikuussa radonkampanjan Ahvenanmaalla

STUK järjestää tammikuussa radonkampanjan Ahvenanmaalla

11.1.2017 klo 11:58
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) haluaa lisätä ahvenanmaalaisten tietoisuutta sisäilman radonista ja sen aiheuttamasta keuhkosyöpäriskistä järjestämällä alueella tammikuussa Ilman radonia -kampanjan. Kampanjan aikana Ahvenanmaan asukkaille tarjotaan radonmittauksia edulliseen hintaan.

”Ilman radonia -kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia sekä ohjata ja kannustaa asukkaita radonpitoisuuden alentamiseen. Radon on näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu sisäilmaan maaperästä. Pitkäaikainen altistus radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti”, kertoo ylitarkastaja Tuukka Turtiainen STUKista.

Tammikuisen kampanjan kohteeksi valikoitui Ahvenanmaa, koska STUKin tietojen mukaan ahvenanmaalaisista omakoti- ja rivitaloasunnoista vain noin kolmessa prosentissa on mitattu radonpitoisuus. Lähes neljänneksessä mitatuista asunnoista radonia on ollut liikaa.

”Ahvenanmaalla on yli 9000 pientaloasuntoa, mutta mittaustuloksia on vain noin 300 asunnosta. Mitatuissa asunnoissa radonpitoisuudet olivat korkeampia kuin Suomessa keskimäärin, joten toivomme että Ahvenanmaalla innostutaan nyt selvittämään asuntojen radonpitoisuutta”, toteaa Tuukka Turtiainen ja jatkaa, että kampanja on käynnistynyt positiivisesti. Mittauksia on jo tilattu vilkkaasti ja kunnat ovat olleet aktiivisia kampanjasta tiedottamisessa.

Ahvenanmaan radontilanne (asunnot, joissa radonpitoisuus on yli 200 becquereliä kuutiometrissä ilmaa).

Radonmittaus on vaivatonta

Radonpitoisuus selviää vain mittaamalla. Mittauskausi on marraskuun alusta huhtikuun loppuun. STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa.

Ahvenanmaalaiset voivat 9.1.–5.2.2017 hankkia radonmittauksen kampanjahintaan STUKista, Radonfix Suomesta tai Suomen Radonhallinnasta.

Radonin mittaaminen on helppoa. Mittauspalvelu toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin, joka sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä laboratorioon kirjekuoressa ja noin kolmen kuukauden kuluessa tilaaja saa postitse mittaustuloksen sekä suosituksen korjaustarpeesta, jos radonpitoisuus on liian korkea.

Radonkorjaus kannattaa

Jos mittaus paljastaa, että sisäilmassa on liikaa radonia, on radonpitoisuuden pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto. Tehokkain korjausmenetelmä on radonimuri. Jossakin tapauksessa pelkkä huonosti toimivan ilmanvaihdon säätäminen voi riittää.

”Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä”, korostaa ylitarkastaja Tuukka Turtiainen.

Ilman radonia -kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Tuukka Turtiainen, STUK, puh. (09) 759 88 473
Tiedottaja Leena Hietanen, STUK, puh. (09) 759 88 215

Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista: http://www.radon.fi 
Suomen radonkartat

Pientalojen radonpitoisuudet postinumeroalueittain
Radonaiheisia kuvia

Radonmittauksen tilaus

Ahvenanmaalaiset voivat tilata kampanjahintaisen radonmittauksen 9.1.–5.2.2017 STUKilta, Radonfixiltä tai Suomen Radonhallinnalta:

Säteilyturvakeskus (STUK):
http://verkkokauppa.stuk.fi (kampanjakoodi:2125)
Puh. (09) 75988552 /Joenvuori.
Kampanjahinta 43,40 € / purkki (sisältää alv)

Radonfix Suomi:
www.radonfix.fi/mittaus (kampanjakoodi: Åland)
Puh 050 9189672
Kampanjahinta 35,00 € / purkki (sisältää alv)

Suomen Radonhallinta:
http://www.landauernordic.se/aland/
Puh +46 (0)18 56 88 00
Kampanjahinta 39 € / purkki (sisältää alv)
Radon
Päivitetty
3.3.2017 klo 15:54