


Sisältöjulkaisija
STUK havaitsi radioaktiivista jodia ilmassa
Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi Imatran, Kotkan, Kuopion, Rovaniemen ja Sodankylän mittausasemilla joulukuun toisella viikolla pieniä määriä radioaktiivista jodia. Samankaltaisia mittaustuloksia samalta ajanjaksolta on myös Ruotsista ja Virosta.
Muutaman metrin korkeudelta ulkoilmasta kerätyissä näytteissä oli tarkoissa mittauksissa havaittavia määriä jodin isotooppia 131. Määrät olivat kuitenkin niin pieniä, että niillä ei ole minkäänlaista vaikutusta ihmisten terveyteen tai ympäristöön.
Suurin nyt mitattu ilman radioaktiivisuuspitoisuus oli 11,9 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa. Mittaustulosta voi verrata vaikka asuntojen huoneilman radonpitoisuuden viitearvoon, 300 becquerelia kuutiometrissä ilmaa. Jos tuo arvo ylittyy, suositellaan sen alentamista koska jatkuvasta altistumisesta saattaa olla haittaa terveydelle. Asuntojen viitearvo on lähes kolmekymmentä miljoonaa kertaa niin suuri, kuin nyt hetkellisesti ulkoilmassa mitattu radioaktiivisuus.
STUK tekee vastaavanlaisia havaintoja muutaman kerran vuodessa ja usein radioaktiivisten aineiden alkuperä ei selviä.
Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa ja sitä valmistetaan monissa maissa. Sitä syntyy myös esimerkiksi ydinvoimalaitosten käytön yhteydessä. Jos radioaktiivisuus olisi peräisin ydinvoimalaitoksesta, olisi jodin lisäksi havaittu muitakin radioaktiivisia aineita. Näin ei nyt ollut ja STUK on erikseen varmistanut Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitosten ympäristömittauksista, että nyt havaittu jodi ei ole peräisin kotimaisesta ydinvoimalaitoksesta.
Päivitetty 29.12.2020 klo 13.42
Maanantaina 28.12. valmistuneiden mittaustulosten mukaan myös Kajaanin mittausasemalla on samana ajanjaksona havaittu hyvin pieniä määriä jodin isotooppia 131.
Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761