Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK: Ei poikkeavia cesium-137-havaintoja muualta Suomesta, Helsingin pitoisuus normalisoitunut

STUK: Ei poikkeavia cesium-137-havaintoja muualta Suomesta, Helsingin pitoisuus normalisoitunut

8.3.2016 klo 16:57
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen (STUK) katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta. ”Mittaustulos, 4000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua. Havaittu määrä ei ole terveydelle vaarallinen”, sanoo STUKin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

”Havainnon jälkeen jatkoimme selvitystyötä mittaamalla viiden muun paikkakunnan ilmankerääjien filtterit sekä selvitimme radioaktiivisuuden pitoisuudet  Helsingin ilmankerääjästä 4.–5.3. ajalta. Radioaktiivisuuden mittaaminen filttereistä vie useita tunteja ja joissain tapauksissa jopa vuorokauden,” Ikäheimonen kuvailee.  

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa. Helsingin kerääjän cesium-137-pitoisuus oli 12 mikrobecquereliä kuutiometrissä ilmaa 4.–5.3. ”Säteilyn määrä on siis vähentynyt normaalille tasolle. Jatkamme kuitenkin edelleen erittäin aktiivisesti lähteen alkuperän selvittämistä”, Ikäheimonen kertoo.

”On epätodennäköistä, että cesium-137 olisi saapunut rajojemme ulkopuolelta, mutta emme voi ihan vielä sulkea tätä vaihtoehtoa pois. Tiedämme myös, että se ei ole peräisin ydinkokeesta tai reaktorista,” Ikäheimonen jatkaa.      

STUK valvoo ulkoista säteilyä Suomessa myös automaattisella säteilyvalvontaverkolla, johon kuuluu 255 mittausasemaa. Nämä mittausasemat eivät kerää näytteitä ilmasta vaan mittaavat suoraan reaaliaikaisesti ympäristössä olevaa säteilyä. Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Nyt hiukkaskerääjässä havaitut pitoisuudet ovat niin pieniä, etteivät ne eivät näy normaalin ulkoisen taustasäteilytason pienenäkään nousuna eikä automaattinen valvontaverkko tästä syystä niitä havaitse.
 
Lisätietoja ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustulokset löytyvät STUKin internetsivuilta.

Lisätietoja:

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596
Viestintäpäällikkö Kaisa Raitio, puh. (09) 759 88 795

Säteily ympäristössä
Päivitetty
8.3.2016 klo 17:42