Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK arvioi Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköiden turvallisuuden uutta käyttölupaa varten

STUK arvioi Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköiden turvallisuuden uutta käyttölupaa varten

27.1.2017 klo 09:30
Verkkouutinen

Teollisuuden Voima (TVO) jätti työ- ja elinkeinoministeriölle 26.1.2017 hakemuksen Olkiluodon ydinvoimalaitoksen käytössä olevien yksiköiden käyttöluvan jatkamisesta 20 vuodella. Laitosyksiköiden nykyinen käyttölupa päättyy joulukuun viimeisenä päivänä 2018.

Käyttöluvan myöntää valtioneuvosto. Lupakäsittelyä varten se tarvitsee STUKin lausunnon ja STUKin tekemän  laitoksen määräaikaisen turvallisuusarvioinnin. STUKin tehtävä on selvittää täyttävätkö ydinvoimalaitosyksiköt suomalaiset turvallisuusvaatimukset sekä ovatko niiden turvajärjestelyt ja valmiusjärjestelyt riittävät. STUK arvioi myös,  kykeneekö TVO käyttämään laitosta turvallisesti.

Voimalaitoksen omistaja ja käyttöluvan haltija TVO toimitti STUKille määräaikaisen turvallisuusarvionsa ja siihen  liittyvät selvitykset vuoden 2016 lopussa ja STUK on aloittanut asiakirjojen tarkastuksen ja oman turvallisuusarvionsa laadinnan.

STUK tekee määräaikaisen turvallisuusarvion suomalaisille ydinvoimalaitoksille kymmenen vuoden välein. Edellisen kerran Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköille se tehtiin vuonna 2008. STUKille kuuluu myös ydinvoimalaitosten turvallisuuden jatkuva valvonta. Laissa määritellyn valvonnan maksavat ydinvoimalaitosyhtiöt.

 

 

Ydinturvallisuus
Päivitetty
27.1.2017 klo 09:45