Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null STUK arvioi Fennovoiman loppusijoitushankkeen turvallisuuden

STUK arvioi Fennovoiman loppusijoitushankkeen turvallisuuden

22.6.2016 klo 11:44
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) valmistautuu antamaan lausunnot Fennovoiman käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta ja -selostuksesta.

Pyhäjoen Hanhikiven niemelle ydinvoimalaitosta suunnitteleva Fennovoima ilmoitti 22. kesäkuuta, että se aloittaa laitoksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta koskevan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA).  Kaksivaiheinen ympäristövaikutusten arviointi aloittaa loppusijoituslaitoksen paikanvalintaan, rakentamiseen ja käyttöönottoon tähtäävän prosessin. Arvioinnin osana Fennovoima selvittää loppusijoitusta Pyhäjoen ja Eurajoen kunnissa.
 
YVA-menettelyssä Fennovoima selvittää hankkeen vaikutukset esimerkiksi ihmisten terveyteen, maaperään, vesiin, ilmaan, eläimistöön, kasvillisuuteen, yhdyskuntarakenteeseen ja muihin vastaaviin asioihin. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta aiheutuvat säteilyvaikutukset ovat yksi selvitettävä asia.
 
”YVA-vaiheessa STUK keskittyy lähinnä arvioimaan suunniteltua loppusijoituksen toteutusohjelmaa, loppusijoituskonseptia ja loppusijoituksen arvioituja säteilyvaikutuksia”, sanoo johtaja Jussi Heinonen STUKista.  STUK antaa lausuntonsa YVA-yhteysviranomaiselle eli työ- ja elinkeinoministeriölle.
 
Fennovoima ilmoitti myös aloittavansa yhteistyön Posiva Oy:n tytäryhtiön  Posiva Solutions Oy:n kanssa. Posiva Oy rakentaa Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitosten käytetylle ydinpolttoaineelle.
 
”Fennovoiman ja Posivan yhteistyö on hyvä uutinen myös turvallisuuden kannalta, sillä se mahdollistaa parhaan osaamisen käytön loppusijoituksen suunnittelussa”, toteaa johtaja Heinonen.
 
Fennovoiman suunnitelmien turvallisuuden säteily- ja ydinturvallisuuden näkökulmasta STUK arvioi yksityiskohtaisemmin myöhemmin eteen tulevissa periaatepäätös-, rakentamislupa- ja käyttölupavaiheissa.
 
STUKin nettisivuilla on lisää tietoa Fennovoiman ydinjätehuollon valvonnasta.


Lisätietoja:

Johtaja Jussi Heinonen, puh. (09) 759 88 679
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Ydinturvallisuus
Päivitetty
27.6.2016 klo 16:10