Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Sosnovyi Borin höyryvuoto 18.12.: STUKin tarkistusmittauksissa ei havaittu poikkeavaa radioaktiivisuutta Suomessa

Sosnovyi Borin höyryvuoto 18.12.: STUKin tarkistusmittauksissa ei havaittu poikkeavaa radioaktiivisuutta Suomessa

21.12.2015 klo 12:01
Verkkouutinen

Sosnovyi Borin ydinvoimalaitoksen kakkosyksiköllä tapahtunut höyryvuoto 18.12.2015 ei näkynyt poikkeavana radioaktiivisuutena Suomessa. Kotkassa ja Imatralla kerätyt ilmanäytteet analysoitiin viikonlopun aikana Säteilyturvakeskuksessa (STUK). Erittäin tarkoilla, pitkillä laboratoriomittauksillakaan ei havaittu merkkejä Sosnovyi Borista mahdollisesti peräisin olevista radioaktiivisista aineista.

Kotkan näytteessä havaittiin erittäin pieni määrä (0,8-miljoonasosa becquereliä kuutiossa ilmaa) cesium-137:ää, jota havaitaan ilmanäytteissä säännöllisesti. Se on peräisin vuonna 1986 tapahtuneesta Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta. Pieni määrä maahan laskeutuneista hiukkasista saattaa nousta tuulen ja ilmavirtausten mukana pintailmaan ja näkyy siten ilmanäytteissä. Määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole säteilysuojelullista merkitystä.

Perjantaina päivällä höyryvuodon tapahduttua ilmavirtaukset olivat Sosnovyi Borista Itä-Suomen suuntaan. STUK varmisti jo perjantaina säteilytilanteen Imatran mittausasemalla, eikä poikkeavaa radioaktiivisuutta havaittu.

STUK oli höyryvuodon tapahduttua yhteydessä Venäjän turvallisuusviranomaiseen sekä voimalaitokselle. Höyryvuoto oli aiheutunut putkirikosta turbiinihallissa, ja reaktori pysäytettiin normaalina varotoimena. Höyryvuoto saatiin loppumaan perjantai-iltana. Laitosyksikkö on edelleen pois käytöstä.

Mittaustulokset STUKin internetsivuilla

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisuutta ilmankerääjiä, joita on kahdeksalla paikkakunnalla, Helsingissä, Imatralla, Ivalossa, Kajaanissa, Kotkassa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Sodankylässä. Ilmankerääjissä imetään isoja määriä ilmaa suodattimen läpi, jolloin ilmassa olevat hiukkaset jäävät suodattimille. Pitkillä, päiviä kestävillä laboratoriomittauksilla pystytään suodattimista havaitsemaan radioaktiiviset aineet lähes atomien lukumäärän tasolla. Myös ydinvoimalaitoksesta peräisin oleva kaasumainen jodi näkyisi mittaustuloksissa, mikäli sitä olisi ilmassa. Mittaustulokset julkaistaan STUKin sivuille niiden valmistuttua.

Ympäristön säteilyä seurataan myös ulkoisen säteilyn valvontaverkolla, johon kuuluu 255 mittausasemaa eri puolilla Suomea. Mittaustulokset päivittyvät automaattisesti STUKin internetsivuille.

Ulkoisen säteilyn sekä ulkoilman radioaktiivisuuden mittaustulokset on saatavilla STUKin sivujen kautta myös avoimena datana.

Lisätietoja:

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596
Tiedottaja Riikka Laitinen-Sorvari, puh. (09) 759 88 210

Ydinturvallisuus
Päivitetty
21.12.2015 klo 12:13
Korjattu virheellinen puhelinnumero.