Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Solarium suurentaa syöpäriskiä koronankin aikaan

Solarium suurentaa syöpäriskiä koronankin aikaan

21.10.2020 klo 08:39
Tiedote

Suomalaisten etelänmatkailu jää koronapandemian aikana varsin vähäiseksi, ja oma kalpea iho saattaa harmittaa. Solariumista hankittu rusketus on kuitenkin terveyden kannalta huono korvike. 

Solariumin käyttöön liittyy riski sairastua ihosyöpään, eikä solariumien UV-säteilylle altistumiselle ole turvallista alarajaa, muistuttaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta (STUK). 

”Ylipäätään rusketus ei ole terveyden merkki, vaan on merkki ihovaurioista. Solariumissa käyminen lisää merkittävästi ihosyöpäriskiä, ja erityisesti nuorena aloitettu solariumissa käyminen lisää riskiä sairastua melanoomaan. Vuosittain lähes 70 alle 35-vuotiasta naista sairastuu melanoomaan.” Toteaa Anne Höytö.

Instagram-kampanja nuorille naisille

STUK oikoo solariumeihin liittyviä vääriä käsityksiä lokakuussa kampanjoimalla Instagramissa ja muistuttaa, että solariumissa käynti lisää ihosyöpäriskiä. Erityisesti aktiivisimmille solariumin käyttäjille eli 18–35-vuotiaille naisille suunnattu Instagram-kampanja muistuttaa, että solariumrusketus ei ole auringosta saatavaa rusketusta turvallisempaa, eikä se suojaa juurikaan ihoa palamiselta. Iho-ongelmia ei myöskään pidä hoitaa omatoimisesti solariumilla, vaan niiden hoitamiseksi tulisi kääntyä lääkärin puoleen. 

”Solariumia ei myöskään kannata käyttää kaamosmasennuksen hoitamiseen, eikä solariumissa käyminen ole tehokas keino D-vitamiinin saamiseen”, tarkastaja Höytö sanoo. 

Tietoa UV-säteilystä ja solariumista STUKin nettisivuilla.

Pohjoismaiset säteilyturvallisuusviranomaiset julkaisivat vuonna 2019 yhteisen kannanoton, jossa kehotetaan välttämään solariumin käyttöä. Pohjoismaiden säteilyturvallisuusviranomaiset neuvovat välttämään solariumissa käymistä 

Solariumrusketus ei STUKin vuonna 2018 teettämän kyselytutkimuksen mukaan ole kaiken kaikkiaan erityisen suosittua. Noin puolitoista prosenttia yli viisitoistavuotiaista suomalaisista käy kyselyn mukaan solariumissa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy. 

Lisätietoja:

Tarkastaja Anne Höytö, puh. (09) 759 88 305 / anne.hoyto(a)stuk.fi 
Säteilyturvakeskuksen mediapuhelin: 010 850 4761 

UV-säteily
Päivitetty
30.10.2020 klo 15:40