Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ilmassa havaitun jodin alkuperä on yhä arvoitus

Ilmassa havaitun jodin alkuperä on yhä arvoitus

11.11.2016 klo 15:51
Verkkouutinen

Kotkan ilmassa havaittiin hyvin pieniä määriä radioaktiivista jodia vielä loka- marraskuun vaihteessa, mutta muualta Suomesta jodia ei enää ole löytynyt. Tuoreimmat mitatut ilmankeräysnäytteet ovat Helsingistä 3.-5-11. ja 5.-7.11. Osa marraskuun alussa kerätyistä näytteistä on vielä mitattavana.

Kotkasta 27.10.–6.11. kerätyissä näytteissä jodia oli 0,6 mikrobecquereliä kuutiometrissä. Määrä on hyvin pieni, juuri ja juuri mitattavissa,  eikä sillä ole merkitystä ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

Aikaisemmin lokakuussa jodia havaittiin muuallakin Suomessa. Suomen lisäksi jodia on havaittu myös ainakin Virossa, Norjassa ja Ruotsissa.

Jodin alkuperää ei edelleenkään tiedetä. Koska ilmanäytteestä on löydetty pelkästään jodia, se aivan ilmeisesti ei ole peräisin esimerkiksi ydinreaktorista. Todennäköisempää on, että jodi on päässyt ilmaan jodia valmistavasta tai käsittelevästä laitoksesta. Radioaktiivista jodia käytetään esimerkiksi sairaaloissa.

STUK valvoo ilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Kerääjissä olevien pumppujen avulla ilmassa olevat hiukkaset kerätään lasikuitusuodattimelle ja suodattimet analysoidaan laboratoriossa. Menetelmällä havaitaan erittäin pienet muutokset säteilytilanteessa.

Lisäksi STUK valvoo ulkoista säteilyä Suomessa automaattisella säteilyvalvontaverkolla, johon kuuluu 255 mittausasemaa. Mittausasema hälyttää välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Ulkoisen säteilyn normaali vaihtelu on suurempaa kuin mitä aiheutuu nyt mitatusta jodipitoisuudesta. Tästä syystä valvontaverkko ei havaitse pitoisuuksia, joita nyt on laboratoriossa mitattu ulkoilmasta.

Lisätietoja:

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596

Säteily ympäristössä
Päivitetty
11.11.2016 klo 16:03