Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Säteilyvalvontaverkko toimii - Lapuan mittari havaitsi hitsisaumojen tarkastuksen

Säteilyvalvontaverkko toimii - Lapuan mittari havaitsi hitsisaumojen tarkastuksen

26.3.2020 klo 15:26
Verkkouutinen

Automaattiseen ulkoisen säteilyn valvontaverkkoon kuuluva Lapuan mittausasema hälytti Säteilyturvakeskuksen ja paikallisen pelastuslaitoksen keskiviikkona 25.3.2020. STUK selvitti yhdessä pelastuslaitoksen kanssa mistä oli kysymys. Säteilyä oli enemmän, kuin Lapualla normaalisti mutta minkäänlaista vaaraa siitä ei ollut.

Lapuan hälytyksen syyksi paljastui mittauspaikan lähellä tehty hitsaussaumojen tarkastus, jossa käytettiin hyväksi röntgensäteilyä. Tällaiset kuvaukset ovat osa normaalia teollisuuden laadunvarmistusta, ja niitä tehdään jatkuvasti kaikkialla Suomessa. Nyt säteily havaittiin koska mittausasema oli vieressä.

Suomen säteilytilanteen näkee netissä

Lapuan mittausasema on yksi automaattisen ulkoisen säteilyn valvontaverkon 260:stä asemasta. Asemat ovat eri puolilla Suomea ja verkko kattaa koko maan. Mittausasemat hälyttävät pienistäkin epätavallisuuksista ja pienetkin poikkeamat normaalista tarkastetaan.

Kuka tahansa voi käydä tutustumassa ajantasaiseen säteilytilanteeseen Suomessa, mittausasemien mittaustulokset ovat näkyvissä STUKin nettisivuilla.  Kuudentoista paikkakunnan päivittäiset säteilytilannetiedot löytyvät myös YLE:n tekstitelevision sivulta 867. Säteilytilanne tänään -linkki löytyy lisäksi STUKin Facebook-sivulta.

Kaavio ulkoisen säteilyn annoksista Lapuan mittausasemalla

Ulkoisen säteilyn annosnopeus hypähti Lapuan mittausasemalla hetkeksi keskiviikkona 25.3.


 
Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä
Päivitetty
25.4.2022 klo 11:08