Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Säteileekö kodissasi? Osallistu Helsingin radontalkoisiin

Säteileekö kodissasi? Osallistu Helsingin radontalkoisiin

14.1.2014 klo 12:00
Tiedote

Hajuton ja näkymätön radonkaasu on tupakoinnin jälkeen merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja. Oman kodin sisäilman radonpitoisuus selviää vain mittaamalla. Helsinkiläiset voivat nyt tehdä radonmittauksen edulliseen hintaan, sillä Säteilyturvakeskus (STUK) ja Helsingin kaupunki aloittivat alueella radontalkoot. Mittauksen voi tilata STUKin verkkokaupasta tai kotiin jaetulla tilauslapulla.

Maaperän radonpitoinen ilma kulkeutuu asunnon sisäilmaan perustuksissa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta. Sen vuoksi radioaktiivisen radonin pitoisuus pitäisi mitata jokaisessa suomalaisessa pientalossa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Helsingin pientaloalueille on jaettu kutsu radontalkoisiin, mutta myös kerrostaloasukkaiden kannattaa osallistua. Helsingissä on mittaamatta 94 prosenttia niistä asunnoista, joissa radonpitoisuus saattaa olla liian korkea.

”Radon mielletään usein pelkästään pientalojen ongelmaksi, mutta kerrostalojen maanvastaisissa asunnoissa pitoisuudet ovat yhtä suuria kuin saman alueen pientaloissa”, sanoo tutkija Olli Holmgren STUKin radonmittauspalvelusta.

Helsingissä tehtyjen mittausten perusteella uusien asuntojen enimmäisarvo radonille, 200 becquereliä kuutiometrissä, ylittyy 21 prosentissa Helsingin pientaloasunnoista. Vanhojen asuntojen enimmäisarvo 400 becquereliä kuutiometrissä ylittyy kuudessa prosentissa. Korkein mitattu pitoisuus on yli 13 000 becquereliä kuutiometrissä. Vuoden 2014 alussa voimaan tulevan EU-direktiivin myötä vanhojen asuntojen enimmäisarvo laskee.

Radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa 300 keuhkosyöpätapausta vuosittain.

Radonin mittaaminen on helppoa

Talkootarjouksena Helsingissä asuvat voivat tilata radonmittauksen tarjoushintaan 33,48 €/purkki (normaali verkkokauppahinta 44,33 €/purkki). Mittaus tilataan STUKin verkkokaupasta osoitteesta verkkokauppa.stuk.fi tai kotiin 11.1.2014 jaetulla tilauslapulla. Verkkokaupan tilaukseen tulee laittaa talkookoodi 2118 ja mittauspaikan postinumero, jonka on oltava talkooalueella. Tarjous on voimassa 16.2.2014 saakka, ja se on rajattu 5000 mittauspurkkiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan mittaus tehdään kahdella mittauspurkilla. Pienissä asunnoissa mittaus voidaan tehdä yhdellä purkilla.

Mittauspurkki sijoitetaan asuntoon kahdeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen purkki palautetaan STUKiin kirjekuoressa. Palautuksen jälkeen mittaustulos postitetaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tilaajalle. Mittarin analysointi ja tuloskirje sisältyvät mittauspurkin hintaan.

Entä jos radonpitoisuus on korkea

Jos huoneilman radonpitoisuus on yli 400 becquereliä kuutiometrissä, STUK suosittelee korjaustoimenpiteitä pitoisuuden pienentämiseksi. Jos pitoisuus on 200–400 becquereliä kuutiometrissä, STUK suosittelee tarkoituksenmukaisia, helposti toteutettavia toimenpiteitä.

Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto. Tehokkain korjausmenetelmä on radonimuri. Jossakin tapauksessa pelkkä ilmanvaihdon tehostaminen voi riittää. Ohjeita radonkorjauksen tekemiseen saa STUKin radonkorjausoppaasta.

Omatoiminen korjaaja selviää radonremontista keskimäärin 500 eurolla. Kun korjaus tilataan radonkorjauksia tekevästä yrityksestä, ovat kustannukset keskimäärin 2300 euroa.

Rakentamismääräysten mukaan uusi asunto tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylitä arvoa 200 becquereliä kuutiometrissä. Rajan ylittävää arvoa pidetään rakennusvirheenä, jota koskee korjausvelvoite, jos rakennuslupa on myönnetty 1.4.2004 jälkeen.

Lisätietoa radonista: www.stuk.fi/radon

Radonkorjauskoulutusta asukkaille, rakentajille ja viranomaisille

Osa radontalkoita on asukkaille, yrityksille, kiinteistöalan ammattilaisille ja rakennusviranomaisille järjestettävät korjauskoulutukset.

Erityisesti yrityksille ja viranomaisille tarkoitettu tilaisuus pidetään 20.3.2014 Helsingissä. Tilaisuus on päivän mittainen ja maksuton. Koulutukseen voivat osallistua myös asukkaat ja muut kuin Helsingin alueen toimijat.

Asukkaille tarkoitettu iltatilaisuus järjestetään elokuussa 2014. STUK tiedottaa tilaisuudesta myöhemmin.

Radontalkoot

Radontalkoot järjestetään Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa. Talkoita on toteutettu vuosina 2003–2013 yli 200 kunnassa. Kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa. Talkoiden päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien määrän vähentäminen. Lisätietoa radontalkoista: www.stuk.fi/aiheet/radon/ilman-radonia-kampanja.

Lisätietoja:

Tutkija Olli Holmgren, puh. (09) 759 88 555, STUK

Johtava erityisasiantuntija Markku Viinikka, puh. (09) 310 319 93, Helsingin kaupunki, Ympäristökeskus

Tiedottaja Riikka Laitinen-Sorvari, puh. (09) 759 88 210, STUK

Video:
Säteileekö kodissasi? Mittaa asuntosi radonpitoisuus: https://www.youtube.com/watch?v=5SJCx8cT5hQ

Radon
Päivitetty
10.12.2015 klo 14:31