Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Romun seassa olleista palovaroittimista harmia romuyrittäjälle

Romun seassa olleista palovaroittimista harmia romuyrittäjälle

18.2.2020 klo 14:56
Verkkouutinen

Romukuormassa havaitut säteilevät palovaroittimet aiheuttivat ison ylimääräisen työn romuyrittäjälle Eurajoella. Palovaroittimet löytyivät lopulta Säteilyturvakeskuksen (STUK) avustuksella.

Eurajoen Romu Oy:n säteilyvalvontaportti hälytti tammikuun 17. päivä, kun romupihalle oltiin tuomassa elektroniikkaromukuormaa. Yrittäjän omat säteilymittarit eivät kertoneet, mistä aineista oli kyse, joten STUKin tarkastaja meni paikalle selvittämään tilannetta.

Kuormasta löytyi lopulta kahdeksan teollisuuspalovaroitinta, joissa olevat säteilylähteet radium (Ra-266) ja amerikium (Am-241) aiheuttivat hälytyksen säteilyvalvontaportilla. Kuormassa oli myös lukuisia kotitalouksien palovaroittimia, joiden säteilylähde on niin ikään amerikium.

”Palovaroittimista ei ole mitään vaaraa normaalikäytössä eivätkä kuormasta löytyneet laitteet aiheuttaneet tässäkään tapauksessa haittaa niitä mahdollisesti käsitelleille ihmisille”, toteaa ylitarkastaja Jorma Kuusisto STUKista.

Tapahtumasta koitui kuitenkin paljon harmia romuyrittäjälle. Vielä suurempi haitta säteilylähteistä olisi tullut, jos ne olisivat päässeet romuyrityksestä eteenpäin ja joutuneet romun mukana terästehtaalle sulatukseen. Sulatuksessa säteilylähteet aiheuttavat vaaran sulattamon työntekijöille ja saattavat kontaminoida terässulattamolinjan.

Palovaroittimissa olevat säteilylähteet löytyivät tällä kertaa jo romupihalla, koska joukossa oli myös radiumia sisältävä laite. Amerikiumia on hyvin vaikea havaita tarkoillakaan mittalaitteilla romukuorman joukosta.

Eurajoella löytyneet palovaroittimet palautettiin yritykselle, joka oli ne Eurajoelle kuljettanut. Kuljetusyrittäjä vei ne edelleen yritykseen, joka poistaa radioaktiiviset aineet varoittimista ja toimittaa ne edelleen asianmukaisesti loppusijoitettavaksi.

”Poistettaessa palovaroittimia ja -ilmaisimia käytöstä yksiselitteinen ohje on, että laitteita ei saa laittaa romun joukkoon”, painottaa Jorma Kuusisto.

Myös kotitalouksien kuuluu toimittaa palovaroittimet sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin. Varoittimia ei saa heittää talousjätteiden joukkoon. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä osoitteesta www.kierratys.info

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jorma Kuusisto, puh. (09) 759 88 226
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ulkona maahan laskettuna palovaroitinKuvateksti: Tämä radiumin isotooppia 226 sisältävä teollisuuden palovaroitin aiheutti hälytyksen romuyrityksen portilla tammikuun 17. päivä 2020.

 

Säteily työssä
Päivitetty
3.12.2021 klo 18:01