Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Romumetallin seasta löytyi säteilylähde

Romumetallin seasta löytyi säteilylähde

9.12.2021 klo 13:25
Tiedote

Järvenpääläisen kierrätysmetalliyrityksen säteilyvalvontalaitteet hälyttivät viime viikolla romukuorman seassa olleesta säteilylähteestä. Yrityksen työntekijät eristivät kuorman romupihalle niin, ettei säteilystä ole vaaraa työntekijöille tai ulkopuolisille.

Säteilevä kimpale romun seassa.

Lapsen nyrkin kokoinen kimpale säteilevää ainetta romumetallin seassa.
 

Yritys teki säteilyhavainnosta ilmoituksen heti Säteilyturvakeskukselle (STUK), jonka työntekijät kävivät tutkimassa kuorman ja alueen. Alueella tekemiensä mittausten jälkeen STUKin työntekijät myös rajasivat alueen, jonka sisäpuolella säteilevää ainetta havaittiin. Romukuorman seasta löytynyt säteilevä aine otettiin talteen ja kuljetettiin turvallisesti Säteilyturvakeskuksen säteilevien aineiden varastoon.

Säteilyn lähteeksi paljastui STUKin tutkimuksissa strontiumin radioaktiivinen isotooppi 90 (Sr-90). Ainetta käytetään esimerkiksi paperitehtaissa paperin laatua mittaavissa laitteissa.

Sr-90 lähettää pääasiassa beetasäteilyä, ja on terveydelle vaarallinen etenkin jos sitä joutuu elimistön sisään tai kosketukseen ihon kanssa.

Löytyneen strontiumin alkuperästä tai käyttötarkoituksesta ei ole toistaiseksi tietoa. STUK jatkaa asian selvittämistä yhteistyössä yrityksen kanssa. Lisäksi selvitetään romukuorman sekaan jääneen säteilevän aineen määrää.

Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Santtu Hellstén, puh. (09) 759 88 221
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily ympäristössä
Päivitetty
16.12.2021 klo 17:31