Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Radonia kodin sisäilmassa – STUK neuvoo online-infossa, mitä tehdä

Radonia kodin sisäilmassa – STUK neuvoo online-infossa, mitä tehdä

16.9.2020 klo 12:30
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskuksen (STUK) viime talven sisäilman radonmittauksissa löytyi yli 700 asuntoa, joissa olisi syytä ryhtyä toimenpiteisiin radonin määrän vähentämiseksi. STUK järjestää torstaina 24.9. verkossa radonkorjausinfon, jossa kerrotaan radonista ja annetaan ohjeita radonpitoisuuden vähentämiseen.

Radonin määrä sisäilmassa selviää vain mittaamalla. Jos mittaus osoittaa radonia olevan liikaa, on suositeltavaa ryhtyä toimenpiteisiin pitoisuuden vähentämiseksi. Pitkäaikainen altistuminen radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

”Saattaa kuulostaa hieman pelottavalta, mutta ei huolta. Jos radonpitoisuus on osoittautunut mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja”, rauhoittaa ylitarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Holmgrenin mukaan tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä yleensä saadaan radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia. ”Joissain tapauksissa riittävä parannus saadaan aikaan ihan pelkästään ilmanvaihtoa säätämällä", Holmgren toteaa.

Online-info radonkorjauksista

STUK järjestää torstaina 24.9. kello 18–20 Skypen välityksellä radonkorjausinfon, jossa Olli Holmgren neuvoo, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Tilaisuuden luento-osuudessa käydään läpi erilaisia radonkorjaustapoja, ja luennon jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja neuvonnalle.

Tilaisuuteen voivat osallistua kaikki kodin sisäilman radonista tietoa kaipaavat ilmoittautumalla mukaan viimeistään tiistaina 22.9. seuraavan linkin kautta:
https://www.lyyti.fi/reg/Skypeluento_radonkorjauksista_2349
Osallistujien määrä on rajattu 250:een.

Ilmoittautuneille lähetetään keskiviikkona 23.9. sähköpostitse linkki Skype-tilaisuuteen. Tallenne tilaisuudesta julkaistaan Youtubeen STUKin kanavalle tilaisuuden jälkeen ilman keskusteluosuutta.

Säteilyturvakeskuksen kanava Youtubessa: https://www.youtube.com/user/sateilyturvakeskus

Lisätietoja

Ylitarkastaja Olli Holmgren, puh. (09) 759 88 555
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Radon
Päivitetty
16.9.2020 klo 16:45