Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Radioaktiivista kobolttia hiukkaskerääjän suodattimeen Imatralla

Radioaktiivista kobolttia hiukkaskerääjän suodattimeen Imatralla

19.9.2019 klo 11:07
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskuksen  (STUK) Imatralla olevan ulkoilman hiukkaskerääjän suodattimeen tarttui elo- ja syyskuun vaihteessa koboltin radioaktiivista isotooppia Co-60. Aineen pitoisuus ylitti havaitsemisrajan, mutta oli ympäristön tai ihmisten kannalta merkityksettömän pieni. Radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kuvataan aktiivisuuspitoisuudella, joka tässä tapauksessa oli 1,0 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa (µBq/m3).

Edellisen kerran STUK havaitsi radioaktiivista kobolttia ilmassa viime heinäkuussa. Radioaktiivista kobolttia voi joutua ilmaan esimerkiksi sitä sisältävää metallia työstettäessä, mutta usein tämänkaltaisten pienten radioaktiivisuuspitoisuuksien päästön lähde jää hämärän peittoon.

STUKilla on kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa keräysasemat, joilla se seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmassa. Kerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa olevat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisuuden määrä ja selvittää, mistä radioaktiivisista aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

Mittaustulokset löytyvät STUKin nettisivuilta. Siellä on myös lisää tietoa mittaamisesta.

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

 

Säteily ympäristössä
Päivitetty
30.11.2020 klo 14:03